Messier-maraton

2022.04.27. 07:00

Csillagászati észlelőversenyt tartottak a Hortobágyon

Charles Messier 1748. július 25-én megfigyelt egy teljes napfogyatkozást, ez volt az az élmény, ami a figyelmét a csillagászat felé fordította, neki köszönhetjük az 1771-ben először kiadott mélyégobjektumokat összefoglaló Messier-katalógust. Április elején a Hortobágyi Csillagoségbolt-Park területén, a Mátai Csillagdában első alkalommal rendezték meg a csillagászról elnevezett eseményt, az I. Kárpát-medencei Messier-maratont. A versenyzőknek 110 égi objektumot kellett megtalálniuk minél rövidebb idő alatt. 

A pusztában a csillagos ég ismerete a pásztortudás szerves része volt. A szabad ég alatt dolgozó emberek éjszaka így tájékozódtak, az égitestek állása szerint legeltettek és végezték a napi teendőket. Az idősebb pásztorok a mai napig őrzik ezt a tudást, melynek lejegyzése napjainkban egy kutatás keretében zajlik – emlékeztet Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában