Oktatás

2022.04.01. 13:35

Átadták a megújult Vénkertit

Kósa Lajos: aki iskolát épít, az a jövőben gondolkozik.

Forrás: Kiss Annamarie

Immár a belső terei is megújultak a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának. A felújított intézmény péntek délelőtti átadásán Kósa Lajos örömét fejezte ki, hogy a debreceni iskolák, óvodák és bölcsődék folyamatosan megújulnak.

 

– A vénkerti iskolában korábban történt egy külső rekonstrukció, ami szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével járt, valamint tantermeket is felújítottunk. Az intézmény több mint negyven osztálytermének 80 százaléka így már teljesen újjá lett építve. A város önkormányzatának fontos, hogy az intézményrendszereiben külső és belső fejlődés is megvalósuljon. Mert aki iskolát épít, az a jövőben gondolkozik – véli az országgyűlési képviselő.

Kiemelte, a művészeti képzés adja az iskola specialitását, valamint a tanulási, nevelési és a figyelemhiányos problémákkal küzdő gyerekek is gondos pedagógusi odafigyelést kapnak, segítve a felzárkózásukat.

– A Vénkert egy igazi oktatási központ, mivel számos oktatási intézmény található a városrészben. Debrecen iskolavárosként kötelességének érezte, hogy a tanintézeteire kiemelt figyelmet fordítson. Ezt bizonyítja, hogy ezen városrész valamennyi iskoláját felújítottuk az elmúlt években. Míg az önkormányzat a külső felújításokat végzi el, és energiahatékonyság valamint klíma szempontjából megfelelőbb épületet ad át, a tankerület komfortosabbá teszi az iskolákat, mivel belső megújításokkal járul hozzá az intézmények megszépítéséhez – mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

 

– Tankerületi Központunk önkormányzati és pályázati források felhasználásával 2017 óta több mint 6,3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Kiegyensúlyozott költségvetésünk folyamatosan arra törekszik, hogy intézményeinket felújítsuk – fejtette ki Vántus Andrásné. A központ szakmai igazgatóhelyettese számszerűsítve a beruházást hozzátette: a Vénkerti Általános Iskolában 50,7 millió forintos keretből fiú, lány és tanári mosdókat alakítottak át, beleértve a szaniterek és a műszaki berendezések cseréjét.

Ezen kívül tantermek is megújultak, 23 beltéri nyílászáró és 700 négyzetméternyi padló- és falburkolat cseréje, valamint ezer négyzetméternyi fal festése valósult meg.

– Befogadó, sokrétű intézményként a tehetséges, illetve a tanulásban akadályozottakat is felkaroljuk. Hiszem azt, hogy egy ilyen szép környezet nevel, alkotásra ösztönöz akár a művészeti képzésben, akár a tanulmányi teljesítményben – tudtuk meg Gyarmatiné Piránszki Nórától, az iskola intézményvezetőjétől. Úgy fogalmazott, ha ezeket a nyugodt feltételeket megteremti a város, eredményekkel kell meghálálni.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában