Előterjesztés

2022.04.20. 11:09

A Nagyerdei Stadion működését érintő kérdésekről tárgyal a közgyűlés

A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-t tulajdonosai 2011. május 31. napjával alapították azzal a céllal, hogy projektcégként működjön közre a Nagyerdei Stadion megvalósításában. Debrecen önkormányzata 2022. január 14-én kötötte meg azt a megállapodást a Magyar Állammal, amely szerint a Kft. 40 százalékos üzletrészét a Magyar Államtól ingyenesen megszerzi.

Fotó: Napló-archív

A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. működését érintő döntéseket is hozhatnak a debreceni képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Jelenleg a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. két tulajdonosa 50-50 százalékban a debreceni önkormányzat, és a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány.

Tekintettel arra, hogy a korábbi többségi tulajdonos az állam volt, a társaság létesítő okirata és a javadalmazási szabályzata az állami tulajdonú gazdasági társaságokkal szembeni elvárást, eljárásrendet tartalmazzák. A megváltozott tulajdonosi szerkezet szerint a társaság már nem minősül köztulajdonban álló gazdasági társaságnak, ebből adódóan már nem kell javadalmazási szabályzattal rendelkeznie – írja az előterjesztő, Papp László polgármester.

Javaslata alapján indokolt a társasági szerződést módosítani, törölni belőle az állami tulajdonra vonatkozó előírásokat, és az önkormányzati többségi tulajdonban lévő társaságokéval módosítani. Ezen túl a Kft. könyvvizsgálójának a megbízatása 2022. május 31. napjával lejár. Abból adódóan, hogy a törvény szerint a társaságnál nem kötelező könyvvizsgálót választani, valamint a  gazdasági események és mutatók száma sem indokolja a könyvvizsgáló választását, ezért nem bíznának meg új könyvvizsgálót.

A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-nél három tagú felügyelőbizottság működik, dr. Máté János (EMMI-delegált), Szolnoki Csaba (MNV-delegált) és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő a tagjai. A tagok határozatlan időre lettek megválasztva, díjazásban  részesülnek (elnök 15 ezer, tagok 10 ezer forint/hó). Dr. Máté János és Szolnoki Csaba 2022. május 31. napjával lemondott a megbízatásról, ezért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány javasolja két új tag kijelölését dr. Elek Tímea és Dékán Tamásné dr. Orbán Ildikó személyében.

Jelenleg Károly Ferenc ügyvezető bruttó 300 ezer forint alapbérben, és költségtérítésben (korlátlan gépjármű és telefonhasználat) részesül. Az előterjesztés azt javasolja, hogy az ügyvezető munkaszerződésének módosításával egyidejűleg az alapbére 2022. január 1-től bruttó 400 ezer forint legyen, illetve az üzleti terv alapján a munkaszerződésbe épüljenek be – a javadalmazási szabályzat hatályon kívül helyezéséből adódóan – a kiküldetésre, szabadság igénybevételre vonatkozó rendelkezések.

A működést érintő általános döntéseken túl elkészült a társaság 2022. évi gazdálkodására vonatkozó üzleti terv, mely 22 millió forint értékesítési és 273 millió forint egyéb bevétellel, a tulajdonos önkormányzattól 16 millió 100 ezer forint támogatással számol. 2 millió forint adózott eredménnyel tervezi a 2022. évet.
A 2021. évi gazdálkodásáról szóló számviteli beszámoló szerint bevételei a stadion bérbeadásából (13 millió 799 ezer Ft), a telefontársaságok adóállomásainak elhelyezésére szolgáló területek bérbeadásából (5 millió Ft) és a továbbszámlázott szolgáltatások (2 millió 265 ezer Ft) bevételéből származnak. Az egyéb bevételek (278 millió 642 ezer Ft) között szerepelteti az önkormányzattól kapott 16 millió 100 ezer forint támogatás, illetve az értékcsökkenés visszaírását 258 millió forint összegben. A társaság a 2021-es évet 2 millió 476 ezer forint adózott eredménnyel zárta.

A könyvvizsgálói jelentés a beszámolóról megállapítja, hogy az megbízható és valós képet ad a Kft. 2021. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában