Fotókkal

2022.04.22. 14:33

A fiatalok szemléletformálásában hisznek

Interaktívan a Földünkért.

Forrás: Molnár Péter

– Az élelmiszerfeleslegnek Európában a fele, Magyarországon az egyharmada a háztartásokban keletkezik – közölte Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület elnöke pénteken, a Föld napján a Kölcsey Központban tartott rendezvényt kísérő sajtótájékoztatón. Egyesületük a megyében 5 éve foglalkozik élelmiszermentéssel, amit, mint mondta, a gyerekeknek is meg kell tanítani.

Forrás: Molnár Péter

A pénteki program az Egyesület és a Virtuózok zenei tehetségkutató program közös szervezésében valósult meg azzal a céllal, hogy felhívja a fiatal generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára, a környezet fenntarthatóságának mindennapi megközelítésével. Csatlakozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül munkacsoportja és a LIFE IP HungAIRy debreceni projekt csapata is.

A Debreceni Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően 1600 diák vett részt az eseményen.

Forrás: Molnár Péter

Balázs Ákos – „zöld” ügyekért is felelős – alpolgármester szerint egyre fontosabb a Földünkre vigyázni. – Debrecenben a jövő városát igyekszünk építeni, és ebben rendkívüli mértékben támaszkodunk a fiatalokra, a jövő generációira, mert szeretnénk majd a várost jobb állapotban átadni nekik, mint ahogy az elődeinktől kaptuk.

A Future of Debrecen mozgalom keretében lehetőséget adunk a fiatal szakembereknek iránymutatásra; mi a teendőnk annak érdekében, hogy Debrecen természeti erőit megőrizzük és gyarapítsuk – mutatott rá.

– Fontos a szemléletformálás, számos kezdeményezéssel hívjuk fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, ezen belül az élelmiszerpazarlásra is. Ma Európában évente 88 millió tonna, Magyarországon 1,8 millió tonna, a Földön 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki, ez nagyon sok. Két területen tehetünk a csökkentésért; egyrészt úgy, hogy a termékek előállításánál minél kevesebb hulladék keletkezzen, például ha nem szép egy gyümölcs, akkor is fel kell használni valahogy. Másrészt, ha már ott az élelmiszer az üzletben, de nem adták el, akkor eljuttatjuk a szociálisan rászorulókhoz. E tekintetben az Egyesület munkája példaértékű, hiszen hidat képez a rászorulók és a termelők, kereskedők között – mondta az alpolgármester, megjegyezve, mindez csak összefogással működik; és az, hogy a Virtuózok az ügy mellé álltak, mindenképpen figyelemfelkeltő hatású.

– Feladatunk a példamutatás – hangsúlyozta Peller Mariann, a Virtuózok alapítója. Mint felidézte, amikor 2014-ben elindult a tehetségkutató műsor, a következő évben 14 százalékkal több gyerek jelentkezett zeneiskolába. Ezt a hatást szeretnék kihasználni a környezetvédelmi szemléletformálás érdekében is.

Forrás: Virtuózok

– Egy nap kevés arra, hogy Földünkre figyeljünk, el kell érni hogy 365 napon át ezt tegyük – vélekedett Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerület igazgatója. Szerinte intézményeik ehhez jó úton indultak el, több ökoiskola van köztük és számos iskolában nevelik tudatos fogyasztásra a gyerekeket. Mint mondta, a mai napon részt vevő diákok felejthetetlen élményekkel gazdagodnak és egymást is motiválják.

dr. Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője arról beszélt, hogy a Nébih folyamatosan méri a lakosság élelmiszer-pazarlását: ma 65 kilogram élelmiszerhulladékot állít elő egy átlagos magyar ember évente a háztartásában. Ennek a fele pazarlás, a másik fele nem megelőzhető, mint például a csirkecsont, tojás- vagy zöldséghéj. Utóbbiak közt is sok olyan anyag van, mely komposztálható lenne, vagy háziállatoknak adható; ezekre igyekeznek felhívni a figyelmet, közzéteszik a jó gyakorlatokat. – A legfontosabbnak a gyermekek szemléletformálását tartjuk, ezért 2017-ben oktatási programot indítottunk, amit ma ezen a rendezvényen is bemutatunk – mondta.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában