Párthírek

2022.03.23. 21:07

Visszaadnák az egyetem autonómiáját

– A jelenlegi kormány tizenkét évig tudomány- és egyetemellenes politikát folytatott, brutális méretű forráskivonást hajtott végre, a modellváltással kiszervezte az egyetemeket politikai irányítás alá, azok azonban továbbra is az adófizetők pénzéből működnek. Az Egységben Magyarországért egyik első intézkedésként visszaállítaná az egyetemi autonómiát – mondta Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán a Debreceni Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, megszüntetnék a kancellári rendszert, helyette az egyetemek demokratikus működésének biztosítására garanciális rendszert dolgoznak ki az érintettek bevonásával. Átfogó bérfejlesztést hajtanak végre, világos elvárások alapján – sorolta a felsőoktatásra vonatkozó terveket. 

 

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, milyen nehézségekkel szembesülnek azok a hallgatók, akiknek nincs az anyagiakat biztosító családi hátterük; szerinte végső soron a diplomájuk megszerzése is veszélybe kerül. Holott nem „összeszerelő”, hanem modern, tudásalapú, innovatív országra van szükség – hangsúlyozta Jármi Péter. Azt mondta, választási győzelem esetén átalakítják az ösztöndíjrendszert, úgy, hogy aki jól tanul, meg tudjon élni belőle. Az egyetemvárosokban, ahol igény van rá, kollégiumfejlesztésekbe fognak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában