Téged is érinthet!

2022.03.23. 10:42

Újra ösztöndíjra pályázhatnak megyei diákok, április 4-ig lehet jelentkezni

Huszonegy településen hirdette meg márciusban tanulói ösztöndíjprogramját a megyei önkormányzat.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Eddig összesen 17 alkalommal hirdette meg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a „Maradj Hajdú-Biharban!” ösztöndíjprogramot, amelyen 58 millió 450 ezer forint támogatást osztott ki mintegy 1169 pályázónak.  

 

A program hátterét az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázati konstrukció adta, amelynek keretében több konzorcium is alakult a megyében a megvalósításra. Az ösztöndíjra többek között azok a 16 és 27 éves kor közötti, aktív tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok jelentkezhetnek, akik a meghirdetett településen élnek és Hajdú-Bihar megyei középfokú oktatási intézményben tanulnak. Felsőoktatási szinten azonban az egész ország területén tanulókra vonatkozik, a fő kitétel a Hajdú-Bihar megyei állandó lakcím.

A támogatás mértéke 50 ezer forint. A jelentkezési határidő április 4. 

– Az EFOP pályázat technikailag nem engedte, hogy a konzorciumokat a megyei önkormányzat vezesse, így csak partnerek vagyunk. A mi feladatunk volt a Maradj Hajdú-Biharban! ösztöndíjprogram lebonyolítása - tájékoztatott megkeresésünkre Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke – Az elsődleges célunk leginkább az, hogy ezzel egy jó példát mutassunk, precedenst teremtsünk, mivel egy egyszeri 50 ezer forintos támogatás még nem fog teljes körű megoldással szolgálni a fiatalok elvándorlására.

A visszajelzések alapján pozitívan tudjuk értékelni a kezdeményezést, hiszen volt olyan konzorcium, ahol már az első meghirdetéskor kimerítették a rendelkezésre álló keretet a jelentkezők

- tette hozzá. Bulcsu László elmondta, a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklussal kifut ez a pályázatuk, de amennyiben lehetőségük adódik, akkor folytatják a programot. 

A most meghirdetett ösztöndíjakra négy konzorcium településeinek diákjai pályázhatnak.

A berettyóújfaluihoz tartozik Gáborján, Pocsaj, Szentpéterszeg, Váncsod, valamint Berettyóújfalu. Itt 150 fő jelentkezését várják. A csökmői konzorciumhoz Bakonszeg, Furta, Vekerd, Zsáka és Csökmő tartozik, ahol összesen 80 diákot tudnak támogatni. 

 

A harmadik konzorcium az esztári, amelyben Berekböszörmény, Hajdúbagos, Hajdúsámson, Kismarja, Mezőpeterd és Esztár lakosai közül 22 fiatal jelentkezését tudják fogadni. A püspökladányi konzorcium ösztöndíjpályázatán pedig Báránd, Bihartorda, Sárrétudvari, Szerep és Püspökladány diákjai közül nyerhetnek 69-en egyszeri 50 ezer forint tanulmányi támogatást. Az érdeklődők az ösztöndíjprogram részleteiről a megyei önkormányzat honlapján, az oktatási intézményekben és a települési hivatalokban is érdeklődhetnek.

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában