A jó vendéglátós aranyat ér

2022.03.02. 13:51

Több mint kétszázmilliós fejlesztésen esett át a vendéglátóipari technikum

Forrás: Matey István

Megújult környezetben sajátíthatják el a szakmát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai. Az intézményt 240 millió forintból korszerűsítették – mondta Tirpák Zsolt a szerdai sajtótájékoztatón. 

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja
Forrás: Matey István

Az energetikai beruházás során 280 külső nyílászárót cseréltek le, megújultak a radiátorszelepek, a külső burkolat, fal- és tetőszigetelést kapott az épület, valamint napkollektorokat szereltek fel. A fejlesztés eredményét egyre több tanuló élvezheti. A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, 11 ezer fő jár intézményeikbe jelenleg, de az érdeklődés töretlen, 10 százalékkal több jelentkezés érkezett be hozzájuk, mint egy éve.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő
Forrás: Matey István

Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő kiemelte: Debrecen iskola­város, 70 ezer diák él itt életvitelszerűen, közülük 17 ezren középiskolások. A szakképzés közvetlenül meghatározza a hazai gazdaság versenyképességét. A felújított intézmény tanulói olyan szakmákat szerezhetnek, amelyekkel versenyképessé teszik a várost, az országot és saját magukat is. A jó vendéglátóipari szakembert úgy keresik, itthon és külföldön is, mint az aranyat. Úgy fogalmazott: Debrecenben azt erősítjük, ami a megyeszékhelynek jól áll, tehát a tudományos, a rendezvény-, különösen a sportrendezvény-, a gyógy-idegenforgalmat és a gasztronómiát. Mindezekhez pedig képzett munkaerőre van szükség.

 

Vállalatokkal karöltve 

 

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a szakképzés átalakításáról, annak munkaerőpiaci igényekhez igazításáról szólt. A fejlesztés egyik lényegi eleme, hogy a vállalati szféra és az oktatás szereplői között szoros, rendszeres kapcsolat legyen. 

Schanda Tamás | Forrás: Matey István

Üdvözlendő, hogy a DSZC partneri viszonyban van 175 gazdálkodó szervezettel, amelyek duális képzésben, 44 szakmában több mint 1100 tanulót foglalkoztatnak. Így minden fiatalnak, akik a szakképzésben vesznek részt, bért vagy ösztöndíj-lehetőséget tudnak biztosítani. 

 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában