Csak a nemzeti érdek számít

2022.03.18. 20:02

Szijjártó Péter: a földgázszállítás nem ideológiai vagy politikai, hanem földrajzi kérdés

A külgazdasági és külügyminiszter tartott lakossági fórumot péntek délután Hajdúnánáson, a Kéky Lajos Művelődési Központban. A politikus Tiba István fideszes országyűlési képviselő meghívására érkezett a településre.

Forrás: Molnár Péter

Szijjártó köszöntőjében felidézte, hogy 2010-től a válságok évtizedéről beszélhetünk. Emlékeztetett a tömeges migrációra, a világjárványra, az emiatt bekövetkezett világgazdasági válságra, majd a nemrég kirobbant orosz-ukrán háborúra. – Fontos, hogy a válságokat a magyar kormány sikerrel kezelte. A közös pont mindig a magyar nemzeti érdekekhez való ragaszkodás volt – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy jó gazdaságpolitikai döntésekkel megalapozták a gazdaság növekedését, kezelték a migránsok kvóta szerinti elosztásának tervét, sikeres voltak az oltási kampányok, valamint új munkahelyeket teremtettek. Beszélt arról is, hogy milyen súlyos következményekkel járna Brüsszel és a magyar baloldali politikusok javaslata az alternatív energiaellátással kapcsolatban. Béke, biztonság vagy háború – erről fog dönteni április 3-án az ország – hangsúlyozta.

Forrás: Molnár Péter


Csak a nemzeti érdek számít

 

A miniszter felidézte a baloldal gazdaságpolitikai eszközeit, többek között a segélyezés elvét, majd emlékeztetett, hogy ezzel szemben a jobboldali kormányzás munkahelyeket teremtett a kormányzati forrásokból.

Célunk az volt, hogy a vállalatok ne bocsássák el a munkavállalókat, hanem fejlesszenek a rendelkezésre álló támogatásokkal. 2021 a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb éve volt

– szögezte le. Négy rekordot döntött meg Magyarország tavaly, amikor még a világgazdaság nem talált magára, rekord dőlt meg azzal is, hogy 4,7 millió ember dolgozott Magyarországon – tette hozzá.

 

Úgy fogalmazott: senki nem gondolta volna, hogy Európában a 21. században városostromok történhetnek, most minden perc biztonsági kockázat a szomszédos országokra, köztük hazánkra is.


– Három kötelességünk van: az ország legyen biztonságban, nem sodródhat bele a háborúba és garantálni kell, hogy ne a magyarok fizessék meg annak árát. – Ahhoz, hogy ne sodródjunk bele a háborúba, három dolgot kell elkerülnünk: katonákat küldeni, fegyvert küldeni, a harmadik pedig, hogy az ország nem engedheti meg, hogy fegyvereket szállítsanak át Magyarországon.

Egy fegyverszállítmány megsemmisítendő katonai célpont akkor is, ha Magyarországon keresztül halad át. Ha egy ilyen szállítmány a magyar-ukrán határon kerülne át, mivel Ukrajna nem NATO-tag, ezért a kárpátaljaiakat érhetné támadás, ez számukra is nagy kockázatot jelentene.

A háború árának megfizetése részben már átcsúszott Magyarországra – utalt a Sberbank bedőlése.

Forrás: Molnár Péter

– Vannak vörös vonalaink, ezek között a legszigorúbb Magyarország energiaellátásának biztosítása. A földgázszállítás nem ideológiai vagy politikai, hanem földrajzi kérdés – mutatott rá. Beszélt arról is, hogy milyen súlyos következményekkel járna Brüsszel és a magyar baloldali politikusok javaslata az alternatív energiaellátással kapcsolatban. Béke, biztonság vagy háború – erről fog dönteni április 3-án az ország – hangsúlyozta végül Szijjártó.

 

Tiba István a fórumon elhangzott köszöntőjében úgy fogalmazott: tartozik azoknak azoknak embereknek, akik rá szavaztak. Hozzáfűzte, megtisztelő számára a hajdúnánásiak bizalma. Emlékeztetett a járványhelyzet nehézségeire, majd a közelmúltban kirobbant orosz-ukrán háborúra. Kiemelte azt is, hogy Hajdúnánáson is sokan segítenek a menekülteknek a magánszemélyek és a vállalkozások egyaránt.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában