Régen várt bejelentés

2022.03.09. 14:09

Nemzeti Rehabilitációs Központ épül Hajdúböszörményben

Magyarország és a keleti régió szempontjából is nagy jelentőségű beruházás elindulását jelentették be a térség fejlesztéseivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón, szerdán.

Forrás: Kiss Annamarie

Hazánk és a keleti régió szempontjából is nagy jelentőségű, régen várt beruházás elindulását jelentették be szerdán, Hajdúböszörményben.

 

– Mintegy ötéves előkészítés révén Hajdúböszörmény vezetésének és a Debreceni Egyetem (DE) közös munkájának eredményeként elkezdődhet a Nemzeti Rehabilitációs Központ építése a hajdúvárosban – jelentette be Tiba István miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

Tiba István

Forrás: Kiss Annamarie

Most a több tízmilliárd forintos beruházás terveinek előkészítése kezdődik el.

 

– Egy születésétől fogva sérült gyermeket gondozó szülő évtizedes európai tapasztalatát összegyűjtve kereste meg Hajdúböszörményt és a Debreceni Egyetem városban működő Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karát. Ennek kapcsán kezdődött el a munka és szélesedett ki a gyermekrehabilitáción túl a teljes körű rehabilitációig, bevonva az egyetem Klinikai Központját – osztotta meg Bács Zoltán, a DE kancellárja, hozzátéve az így létrejött koncepció mellett a keretmegállapodásban sok más fejlesztési fókusz is szerepel.

 

Új régió épül

 

– Északkelet-Magyarországon szemtanúi lehetünk annak, hogyan lehet kialakítani egy vadonatúj régiót – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa. Kiemelte a térséget illetően a BMW gyár és a MotoGP-pálya építését, amelyek komoly hatással lesznek a keleti régióra. Szavai szerint az első eredményeket már most látni lehet, az ipari park igények miatti bővítése is ezt példázza. A MotoGP-pálya pedig olyan egyedülálló attrakció, ami felírja a világ térképére a régiót.

 

A kormánybiztos emlékeztetett: többek közt a debreceni felsőoktatási intézmény is alapítványi fenntartásúvá vált. Ezzel nemcsak a működési szabadsága nőtt, de jelentős forráshoz is jutott, hiszen az önálló egyetemek éves költségvetése a 2021-es értékhez képest két és félszer magasabb lett. A lehetőségek így összességében olyan fejlesztések finanszírozását teszik lehetővé, mint például a Nemzeti Rehabilitációs Központ. 

 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában