Utánpótlás a gépipar számára

2022.03.17. 17:17

Megkezdődött a Debreceni Szakképzési Centrum Szabó Kálmán utcai telephelyének átalakítása

Szeptemberben négy új tanműhellyel indulhat a műszaki szakképzés az Ágazati Képzőközpontban.

Pósán László a városban folyó szakképzés fontosságát hangsúlyozta

Forrás: Kiss Annamarie

A bejelentést kísérő csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Pósán László kifejtette, a tanműhelyek kifejezetten azon helyi kis- és középvállalkozások számára jönnek létre, amelyek méretükből és tőkeképességükből fakadóan nincsenek abban a helyzetben, hogy duális szakképzést biztosítsanak. – Az Ágazati Képzőközpontban helyet kapnak a gépipari szakmai képzésben elengedhetetlen modern műszerek, szimulációs eszközök. Így a diákok első kézből megismerkedhetnek azokkal a berendezésekkel, amelyekkel a gyártási folyamatban a gyakorlatban is használni fognak.

A debreceni szakképzés ezen profilja jelenti a garanciát arra, hogy a város iparának fejlődése a jövőben is biztos alapokon álljon

– mondta az országgyűlési képviselő.

A Szabó Kálmán utcai telephely
Forrás: Kiss Annamarie

–  Az elmúlt években Debrecenben nyolcezer új munkahely és három milliárd eurónyi zöldmezős beruházás jött léte, ami közép-európai mércével egyedülállónak tekinthető. A város gazdasága szorosan együttműködik az oktatással, és szövetségesnek tekinti a képzésben részt vevő intézményeket és a kis-, közép- és nagyvállalatokat egyaránt – mondta Barcsa Lajos. Az alpolgármester kifejtette, a képzéseket a munkáltatói igényeknek megfelelően, rugalmasan igyekeznek kialakítani. Örömtelinek nevezte, hogy a szakképzésbe jelentkezők száma folyamatosan növekszik, egyúttal fontos feladatnak tartja, hogy a képzésekhez szükséges minőségi követelményeknek is megfeleljenek az oktatási intézmények.

Barcsa Lajos
Forrás: Kiss Annamarie

Szilágyi Sándor, a DSzC főigazgatója kifejtette, a telephelyen olyan négy korszerű tanműhelyet hoznak létre, amely a jelengegi ipari elvárásoknak megfelel.

 

– A képzőközpont nemcsak az alapképzést, hanem magas hozzáadott értéket képviselő oktatást képvisel a robotprogramozás, a CNC esztergálás, a specializált gépjármű és az elektronikai ágazat területén – ismertette. Szilágyi Sándor előre vetítette, tervben van további hat műhely létrehozása, amely hasonló ágazatokban fogja a jövő szakembereit képezni.

Javában folynak az átalakítási munkák
Forrás: Kiss Annamarie

– Pillanatnyilag hat kis- és középvállalkozással állunk kapcsolatban, mérnökeik biztosítják a tanulók számára a korszerű ismereteket a tanműhelyekben, és akár a cégek telephelyén is. Ezen vállalkozások nem titkolt szándéka, hogy a képzés után alkalmazzák a képzésben résztvevőket – árulta el az igazgató. Hozzátette, a 250 millió forintos beruházás az épület átalakítását és eszközfejlesztését szolgálja, és várhatóan szeptembertől bevonják a duális képzésbe.

 

Nagy Sándor önkormányzati képviselő felszólalásában kiemelte a belváros és a Fényesudvar látványos fejlődését, a környékbeli orvosi rendelők és a piac megújulását. Egyúttal előre vetítette, hogy hamarosan megkezdődhet a Brassai Sámuel Műszaki Technikum teljeskörű felújítása.
 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában