Két keréken

2022.03.09. 07:18

Március közepétől tervezik a munka folytatását a Vágóhíd utcán épülő kerékpárúton

De az időjárás még közbeszólhat.

A Simon László utca torkolata és a gépüzem között még a múlt évben elkezdtek burkolatot építeni

Forrás: Czinege Melinda

Az arra járók egy ideje azt is tapasztalhatják, hogy a cívisváros keleti részén, Fancsikáig vezető új kerékpárútnak immár csak az utolsó ütemre tervezett szakasza nem teljes még: a Lion Office irodapark (azaz az egykori Debreceni Dohánygyár) és a Bihari utcai csomópont közötti. 

 

Július közepi határidő 

 

Az irodaparktól a használtcikk-piacig szinte zökkenőmentesen lehet haladni, a laikus szemlélő számára ott már jóformán csak a táblák hiányoznak, valamint a Zsibi előtt még egy réteg burkolat. Az utóbbi helyszínen pedig – ahogy korábban megírtuk – nagy, fedett kerékpártároló várja a kétkerekűvel érkezőket. 

 

A szakasz további részén azonban még vegyes a kép. A Simon László utca torkolatától a Keviép-gépüze­mig a múlt évben elkezdtek burkolatot építeni, a szóban forgó ütem más helyein viszont még láthatóan bőven akad tennivaló.

Mindezek kapcsán a Napló a debreceni polgármesteri hivataltól megtudta, hogy nem kell már sokáig várni ezeknek a munkáknak az elvégzésére sem: mint írják, a kivitelező azt tervezi, hogy – az időjárási körülmények függvényében – március 16-tól (mint becsült időponttól) folytatja a munkálatokat. 

Érdeklődésünkre az önkormányzat arról is tájékoztatott, hogy a szerződés szerinti befejezési határidő 2022. július 16., de a kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkákat a lehető leghamarabb befejezze. 

 

Akár Bánkig is bővíthetik 

 

A kerékpárút külső, leghosszabb szakaszán – melynek jelenlegi végpontja a Diószegi úton, a Napfényes Majorhoz, valamint a fancsikai templomromhoz vezető bekötőút torkolatánál található – már tavaly decemberben örömmel hajthattak végig a biciklisták. Megkérdeztük azt is, hogy tervezik-e továbbvinni a nyomvonalat például Bánkig. Ez a településrész ugyanis már nincs messze a mostani végponttól, és az ottaniak ingázása, valamint a természetjáró biciklis túrázók szempontjából ugyancsak kedvező volna a bővítés. 

 

– Az önkormányzat hosszú távú kerékpárúthálózat-fejlesztési tervei között szerepel a Bánkig tartó nyomvonal megépítése, azonban a megvalósítására vonatkozó konkrét időpont nem ismert – derül ki a polgármesteri hivatal válaszából, azzal együtt, hogy jelenleg keresik a forráslehetőségeket.

 

Bringakaraván a Biczóba

 

Jó hír lehet a kétkerekűvel kirándulóknak, hogy hamarosan szervezett formában próbálhatják ki a legújabb útvonalat a belvárosból, ha még nem is végig kerékpárúton: a Főnix Rendezvényszervező Nkft. – a Debreceni Bringa­program részeként – Bicóval a Biczóba! címmel rendez családi bringanapot március 27-én. A menet a Baltazár tértől indul, rendőrségi felvezetéssel, s a Bihari utcai kereszteződéstől a Diószegi úti kerékpárúton folytatódik. A cél a Bánki Arborétum, s ott sok meglepetésre, programra számíthatnak a résztvevők – ígéri közleményében a Főnix. 

 

Fábián György 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában