Folytatódik a beruházás

2022.03.05. 07:00

Már tervezik a folytatást a Vekeriig

Az időjárástól függően hamarosan kezdődhetnek a Civaqua-program földmunkái.

Forrás: Napló-archív

A Civaqua-program hamarosan megkezdődő földmunkálataival és a távlati tervekkel kapcsolatban kérdezte a Napló Balázs Ákost a napokban, amikor az alpolgármester ismertette Debrecen környezetvédelmi és városrendezési büdzséjét. – Debrecen idei költségvetése 700 millió forintot biztosít arra, hogy továbbtervezzük a programot egészen a Vekeri-tóig – szögezte le Balázs Ákos. 

 

Hozzáfűzte, hogy ez a munka már elindult, és biztosítja, hogy ha a források megérkeznek, tovább tudjuk vinni a projektet, amire a Nagyerdő és a jóléti tavaink miatt is nagy szükség van. – Számít a debreceniek véleménye, éppen ezért a program terveibe is beépítjük a Zöld munkacsoport által meghirdetett Civaqua-ötletpályázat kezdeményezéseit – emlékeztetett az alpolgármester. 

 

Az első ütem részeként a Keleti-főcsatornától a szivattyútelep átépítésével, egy csővezetéken keresztül jut majd el a víz a Tócó Hajdúböszörmény és Józsa közötti részére, ahol a patak ered – fejtette ki. Mint megtudtuk, előtte a 35-ös út bodaszőlői leágazásánál kiegyenlítő puffertározó épül, innen a vízvezeték segítségével jut el oda, ahonnan a Tócó ered. A Kishegyesi útig tartó szakasz természetvédelmi szempontból prioritást élvez, az ideérkező víz ennek a természetvédelmi környezetnek a helyreállítását fogja szolgálni. 

 

A program részeként patakmeder-rendezés is lesz, több helyen zsiliprendszer épül, amit a szakemberek távirányítással fognak vezérelni, a Derék utca térségében pedig két hektáron elterülő tó is létrejön. 

 

Lakatlan területen 

 

Balázs Ákos felhívta a figyelmet arra is, hogy a szivattyútelep átépítése kapcsán rendkívül nagy áramigénye lesz a víz idejuttatásának, mivel csaknem hatvan métert kell emelni a vízen, hogy eljusson Debrecenbe. A következő fejlesztés részeként naperőmű fogja segíteni ennek az üzemeltetését. Elmondta azt is, hogy a beruházás első üteme nagyrészt olyan területen zajlik majd, ahol nincsenek lakóépületek a környezetben, ezért a debreceniek nem érzékelnek majd sokat a földmunkából. Hozzáfűzte, hogy a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság később részletes tájékoztatást ad majd a beruházással kapcsolatban. A tervek szerint márciusban-áprilisban, az időjárástól függően fog elkezdődni a kivitelezés. 
Az első ütemben a hajdúszoboszlói székhelyű Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kft. végzi majd a munkát, amire 23 hónap áll rendelkezésére. A beruházás értéke 11 milliárd 194 millió forint. 

 

SZD 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában