Fotókkal, videóval

2022.03.24. 10:00

Leemelték a helyéről a debreceni Petőfi-szobrot

Az ottani nagyberuházás része a szobor felújítása is.

Forrás: Bakos Attila

Mint arról portálunkon már többször is beszámoltunk, teljesen átépítik a debreceni Petőfi teret, a látványos beruházás része többek között egy grillterasz, egy játszótér és egy nagy felületű tó kialakítása.

 

Teljes körű rekonstrukción esik át a Petőfi-szobor, annak talapzata és a hozzá felvezető tereplépcsők is. Az alkotást csütörtök délelőtt daru segítségével emelték le a helyéről, majd nagy gonddal egy platós kisteherautóra helyezték a helyszínen dolgozó szakemberek.

A debreceni polgármesteri hivatal délutáni közleménye szerint Petőfi szobrát Győrfy Lajos Magyar Örökség díjas szobrászművészhez szállították, aki püspökladányi műhelyében restaurálja azt.

 

A költő másfélszeres életnagyságú szobra egy közel négy méter magas talapzaton állt, és a magyar szabadságharc centenáriumi ünnepségsorozatának keretében helyezték el 1948-ban. 

 

A második világháború utáni nagyon szűkös anyagi helyzetben Medgyessy Ferenc szobrászművész az országzászló talapzatról eltávolított két szobrot – 6 mázsa bronzanyag – használta a Petőfi- szobor alapanyagául.

A Petőfi-szobor a felállítása napján, 1948. augusztus 21-én, a bombázás miatt elpusztult Royal Szálloda helyén. Háttérben a kiégett nagy zsinagóga, valamint a Löfkovits-ház. Fotó: Déri Múzeum / Benkő László (A kép megtekinthető a Modem ,,Holnemváros" című tárlatán)

Az évek során a szoborból kiváló réz-oxid beszivárgott az eredeti vörös homokkő talapzatba, elszínezve azt, amely a nem megfelelő konzerválás miatt mállásnak indult.

Az alkotás ezért egy új, vöröses színű gránit talapzatot kap, melyet a kivitelezés ütemezése szerint májusban állítanak fel, az eredeti méreteinek megfelelően.

Petőfi szobra várhatóan július elején ismét régi pompájában fog az eredeti helyén állni – zárul a közlemény.

 

Animáción a változások

 

A Petőfi téri fejlesztés egyébként összesen 17 ezer négyzetmétert érint, amelyből 14 ezer négyzetméter zöldterület. A lenti animáción megnézhetik, milyen lesz a tér az átalakítást követően.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában