Össze kellett hangolni a pályázatokat

2022.03.25. 12:53

Jövő tavaszra már biztosan elkészül az új bicikliút Hajdúböszörményben

Tiba István: nem lehet a tetővel kezdeni az építést, amíg az alap sincs meg.

Balról: Harangi Sándor, a Pályázat- és Vagyonkezelési Osztály vezetője, Tiba István országgyűlési képviselő és Fórizs László alpolgármester a pénteki sajtótájékoztatón | Forrás: Hajnal László

Elkészültek az Arad utcai kerékpárút, valamint az Arad és a Kassa utcákat érintő csapadékelvezető tervei. A hajdúböszörményi polgármesteri hivatalban tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatón Tiba István tisztázta a 2018 óta húzódó pályázatot érintő felemás kérdéseket. Sokan ugyanis nem értették, miért nem kezdődtek el a munkálatok. Az Arad utcai bicikliút megvalósításához ugyan megnyerte a város pályázatot, a megépítéséhez elengedhetetlen volt a csapadékelvezetés kiépítése. A tervezett nyomvonalon lévő árok feltöltéséhez szükséges pályázatot azonban korábban elutasították, így észszerű módon a kerékpárút kivitelezését is el kellett halasztani. Tiba István úgy fogalmazott:

nem lehet a tetővel kezdeni az építést, amíg az alap sincs meg.

– Az önkormányzatnak két lehetősége volt: saját forrásból tölti fel az árkot, aminek óriási költsége lett volna, vagy magára a kerékpárútra sem pályázik. Felelős döntést hozva a város vezetése úgy határozott: megpályázza a bicikliutat, bízva abban, hogy hamarosan a belvíz elvezető rendszer megújítására is igényelhet külső forrást – fejtette ki az országgyűlési képviselő. 

Tiba István szerint a jelenlegi tervek alapján a beruházás százszázalékosan támogatási forrásból valósul meg. Az önkormányzatnak csak abban az esetben kell önerőt biztosítani, ha a növekvő alapanyagárak indokolni fogják, és az erre igényelt többlettámogatás nem lesz elegendő.

 

– A tervek elkészítése és a költségek becslése után következik a közbeszerzési terv összeállítása. Majd miután a közbeszerzési felügyelet ellenőrzi, megfelel-e a jogszabályoknak, a bizottság kiírja a közbeszerzését. Amennyiben az összesen 430 millió forintos beruházásra érvényes ajánlat érkezik valamelyik kivitelezőtől, újra a hatóság elé kerül a pályázat – részletezte Fórizs László. Az alpolgármester hozzátette,

azért fejtette ki az eljárás menetét, mert sokan a közbeszerzésekkel kapcsolatban bizalmatlanok, holott szerinte a pályázatok 95 százaléka nyilvános és átlátható.

Időben is elhúzódhat az engedélyeztetési procedúra, így egy biztonságos határidőt engedve a munkálatoknak, 2023 tavaszára jelölték ki a beruházás megvalósulását.
 

Forrás: Hajnal László


– A globális felmelegedéssel a vízgazdálkodás fontos prioritássá vált. Mivel kevés a csapadék, és a településeknek általában nincs víztározó területe, így minden egyes beruházásnál figyelembe kell venni, hogy a burkolt felület alatt helyezzük az elvezetőt. Így takarékosan felhasználva a vizet mint erőforrást – egészítette ki Fórizs László.

A sajtótájékoztatón megtudtuk: a bicikliutat több helyen össze kell hangolni a már meglévő szakaszokkal, valamint a közlekedésbiztonságot szem előtt tartva átalakításokat is kell végezni. A kerékpárúton helyet kap egy korszerű, wifivel és elektromos töltőkkel ellátott, napelemes pad is.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában