Fotókkal

2022.03.31. 16:34

Iskolafejlesztések értek révbe három hajdú-bihari faluban

Három településen összesen csaknem 130 millió forintból korszerűsödtek az oktatási intézmények.

Forrás: Kiss Annamarie

Hajdúbagoson, Hencidán és Gáborjánban is végéhez értek a nevelési intézményeket érintő beruházások: a fejlesztések a Magyar falu programban elnyert forrásokból valósulhattak meg. A munkálatok eredményeként a mai kor igényeinek megfelelő körülmények között tölthetik a mindennapokat tanárok és diákok.

 

Fókuszban a sport

 

Hajdúbagoson a Templom utcai tornaterem a Magyar falu programban elnyert 40 millió forint támogatási forrásból újult meg. A fejlesztést csütörtökön adták át. Az ünnepségen Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a kormány nemcsak visszaállította a testnevelést az oktatásba, de annak feltételeit is biztosította. Elmondta, hogy az utóbbi időszakban a Hajdú 4-es egyéni választókörzetben több tornaterem és tornaszoba épült, továbbá óvodák és iskolák is megújultak.

 

– Ez a kormány családbarát, és figyelembe veszi azt, hogy a jövő nemzedéke ezekben az oktatási-nevelési intézményekben nevelkedik. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között töltik a diákok a mindennapjaikat – mondta el az országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy az utóbbi években a vidék fejlesztése kiemelt üggyé vált, a gazdasági lehetőségeket teljes mértékben kihasználták az előrelépés érdekében. Mint mondta, minden fejlesztés a helyben élők igényét szolgálta.

– Minden kormányzás minőségét jelzi az, hogyan gondoskodik azokról, akik már, vagy még nem tudnak önmagukról gondoskodni – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Lukács Imre polgármester. – A most felújított tornacsarnok még az első Orbán-kormány idején nyert pályázatot a megépüléshez, de a kivitelezést már 2002 után a Gyurcsány-kormány végezte. A most végrehajtott fejlesztésre nem utolsósorban azért volt szükség, hogy a hibákat kiküszöböljék. Az idősek otthonának esetében is hasonló problémák voltak – tette hozzá.

A hajdúbagosi tornaterem felújításának munkálatai a tetőszerkezet javítását, hőszigetelését, és a nyílászárók cseréjét jelentették.

– A diákok a mindennapos testnevelés révén felkészülhetnek arra, hogy felnőttként is egészségesen tudjanak élni – szólt az ünnepségen Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója.

 

Megfelelő környezetben

 

A hencidai fejlesztést szintén csütörtökön adták át. A településen a Magyar falu program mintegy 42 millió forint vissza nem térítendő támogatásából megújult az iskolaépület, a diákok immár megfelelő infrastrukturális környezetben, korszerű oktatási körülmények között vehetnek részt a tanórákon. A projekt során megvalósult az intézmény energetikai célú felújítása, az iskolaépület egészére utólagos homlokzati hőszigetelés került, megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje és az épület tetőfedése.

 

A gáborjáni önkormányzat pedig mintegy 37 millió forintot nyert el, ez az összeg is a fiatalokat szolgálta: az iskolaépület korszerűsítésére fordította a település vezetése. A beruházás elkészült, a hivatalos átadót később tartják.

 

Kiváló lehetőséget kínál

 

A Magyar falu programnak köszönhetően az elmúlt három évben országszerte újultak meg óvodák, iskolák, orvosi rendelők, szolgálati lakások, polgármesteri hivatalok, művelődési házak, temetők, utak, járdák és kerékpárutak. Továbbá támogatta az önkormányzatok eszközbeszerzéseit is. Hajdú-Bihar megye déli részén, a Hajdú 4-es választókörzetnek igazán kedvező lehetőségeket kínált. A körzet 41 településéből 36 jogosult a pályázatra, és ezzel éltek is az önkormányzatok:

három év alatt összesen három milliárd forint támogatást fordíthattak fejlesztésekre.

Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte: a Magyar falu programra fordított összeg folyamatosan nőtt, idén már 300 milliárd forint volt. A pályázatok többek között a vállalkozások, a falusi kisboltok és turizmus fejlődését is támogatják.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában