Névadásra fel!

2022.03.24. 11:16

Igazi ritkaság: kardszarvú antilop született a debreceni állatkertben

A névválasztásba most te is beleszólhatsz.

Forrás: debreceni állatkert

Nem sokkal azután, hogy a debreceni állatkert beszámolt Katja és Kirsten, a két kardszarvú antilop érkezéséről, újabb örömhírrel szolgált az intézmény e vadon kihalt, és az országban csak a cívisvárosban látható faj háza tájáról.

Az új jövevények ugyanis nem csak ketten érkeztek: Katja hasában már nagyjából hét és fél hónapja egészséges utód fejlődött, ami március 15-én jött a világra.

Forrás: debreceni állatkert

A kifogástalan étvágyú kis bikaborjú szépen cseperedik, és jó időben már a kifutóval is szívesen ismerkedik anyja oldalán, így a szerencsés látogatók már most találkozhatnak vele az Afrika-panoráma soron. Nevének kiválasztásába az intézmény szeretné bevonni a nagyközönséget is, így hozzászólások formájában várja a javaslatokat a közösségi oldalán.

Forrás: debreceni állatkert

Az egykor Észak-Afrika egészén elterjedt kardszarvú antilop (Oryx dammah) nevét a szablyaszerűen görbülő, hegyes, átlagosan egy méter hosszú szarváról kapta. Testfelépítése és táplálkozása remekül alkalmazkodott a sivatagos és félsivatagos élőhelyekhez és az esetleges vízhiányhoz; 46 Celsius-fokos testhőmérséklet mellett sem kezd verejtékezni, így akár hónapokig is megél ivóvíz nélkül, pusztán az elfogyasztott fűfélék nedvességtartalmát hasznosítva - tudatta az állatkert közleményében. A természetben domináns bikák vezette, maximum 40 fős csordákat alkot, amelyek akár több száz kilométert is vándorolnak megfelelő legelőhely után kutatva. A természetes élőhelyéről való eltűnésének oka a legeltetés miatti élőhelyvesztés és táplálékhiány, valamint a túlzott vadászat; az IUCN Vörös Listája szerinti vadon kihalt besorolás mellett szerepel a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó I. mellékletében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában