Megmenthetjük őket!

2022.03.22. 10:24

Fontos kezdeményezés indult Hortobágyról: most bárki örökbe fogadhat egy gólyafészket

Fogadj örökbe egy gólyafészket! néven elindult egy országos örökbefogadási akció.

A kezdeményezés célja, hogy minél több gólyafészket figyeljenek rendszeresen | Forrás: MW-archív

Hajdú-Bihar. Sámuel Zsuzsa, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese, a kezdeményezés elindítója a Napló érdeklődésére elmondta: jelképes örökbefogadásról van szó. – Hazánk számos településén – Hajdú-Bihar megyében is – szerencsére elég sok gólyafészek van. Az akció célja, hogy minél több gólyafészket figyeljenek rendszeresen. Sajnos sok veszély leselkedik a gólyákra, és nem mindegy, baj esetén mikor kapnak segítséget. A rendszeres figyeléssel ez megoldható lenne, kevesebb sérült vagy elpusztult madárról lehetne hallani – fogalmazott a megyénkbeli madármentő. 

 

Esély a gólyáknak


Mint elmondta, a fészkek figyelése különösen a fiókanevelési időszakban nagyon fontos. – Ha kevés a táplálék, a gólyák a kisebb, gyengébb fiókákat kidobják, ezzel adnak esélyt a korábban kelt, erősebb fiókáknak. A kidobott kicsik nagy része túléli az esést. Ha kellő időben megtalálják őket, és szakértő kezekbe – a madárkórházba – kerülnek, akkor fel lehet őket nevelni.


Sámuel Zsuzsa a Naplón keresztül kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy várja azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének az akcióban, figyelnék a településükön található fészkeket.

 

NE 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában