A háború mindent megváltoztat

2022.03.02. 07:54

Felülvizsgálják a Putyin díszpolgári címéről hozott korábbi döntést a Debreceni Egyetemen

Rámutatnak továbbá, hogy az orosz elnök nem viseli a címet, mert nem vette át.

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek, az intézmény szenátusa pedig hamarosan dönt a kitüntetés odaítéléséről szóló határozat hatályon kívül helyezéséről. Ez derül ki abból a közleményből, amelyet a felsőoktatási intézmény a március 2-re virradó éjszaka adott ki. 

„A Debreceni Egyetem elítél minden háborús cselekményt, együtt érez Ukrajna polgáraival, a háború valamennyi áldozatával, és aktívan részt vesz humanitárius segítség nyújtásban, adományokat gyűjt, menekülteket fogad és szállásol el, valamint orvosi segítséget nyújt. A Debreceni Egyetem Putyin elnök civis honoris causa kitüntetésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtja: a Debreceni Egyetem szabályzata szerint a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését. Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére. A szenátus soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is” 

– olvasható szó szerint az egyetemi kommünikében.

A Debreceni Egyetem 2017-ben hozott döntést a Putyinnak adományozandó díszpolgári címről, amelyet azzal indokoltak, hogy  a magyar kormányzat az Orosz Föderációval együtt jelentős szerepet szán az intézménynek a Paks 2 beruházásban. 
 

A civis honoris causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában