Helyi közélet

2022.03.12. 11:24

Elkezdődött a használt sütőolaj begyűjtése Debrecenben

Újabb lépés a környezetvédelem érdekében.

Balázs Ákos a szombati sajtótájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Egy liter olaj akár 1 millió liter vizet is képes beszennyezni, emiatt is nagyon fontos összegyűjteni a használt háztartási olajakat – hangsúlyozta Balázs Ákos környezetvédelmi ügyekért is felelős alpolgármester a debreceni Mikszáth Kálmán utca 63. szám előtti szelektív szigetnél kialakított gyűjtőhely szombati bemutatásán. Mint elmondta, más települések eddigi tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy Debrecenben évente mintegy 200 tonna háztartási sütő kókusz- vagy pálmaolaj gyűlik össze ennek a módszernek a segítségével. Ez azt jelenti, hogy évi 1 kilogrammot adnak le fejenként a város lakói, de a cél az, hogy ennél nagyobb mennyiség gyűljön össze így módon. Motorolaj ezeken a helyeken nem adható le.

 

Tölcsért is adnak

 

Az alpolgármester tájékoztatott arról is, hogy a használt háztartási olajakat otthon zárt flakonba kell tölteni, és úgy betenni az utcákon kihelyezett gyűjtőedényekbe. A töltést segítendő, a lakosoknak első körben 10 ezer darab tölcsért tudnak díjmentesen rendelkezésre bocsátani. Ennek mikéntjéről, valamint a kihelyezett 40 gyűjtőedény hollétéről a Future of Debrecen internetes oldalán is tudnak tájékozódni az érdeklődők. A debreceni önkormányzat képviselő-testülete a februári közgyűlésén határozott a lakossági használt sütőolaj mint háztartási hulladék gyűjtéséről, Balázs Ákos alpolgármester javaslatára.

 

Online figyelőrendszer

 

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül, és így hatalmas károkat okozhat. A csatornahálózatba kerülő olaj az alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad, melyre további szennyeződések rakódhatnak, csökkentve így a lefolyócsövek áteresztőképességet. A talajba kerülve a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét.

 

Az eszközöket online figyelőrendszerrel látták el, amely révén a közszolgáltató folyamatosan figyelemmel kísérheti a telítettségi szintet, és intézkedhet a begyűjtésről. A gyűjtők ürítése edényenként változó gyakoriságú lehet, de ezt minimum havonta elvégzik, és minden alkalommal a gyűjtőedények 5 méteres körzetét is megtisztítják.

 

Országos körforgásos platform

 

A szombati sajtótájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a begyűjtött használt olajakat a megbízott társaság újrahasznosítja. Balázs Ákos ugyanakkor beszélt arról is, hogy pénteken a debreceni önkormányzat képviseletében A veszprémi egyetemen aláírta azt a megállapodást amellyel cívisváros csatlakozik az úgynevezett országos körforgásos platformhoz, amelynek célja a környezet terhelésének közös megakadályozása és a környezet közös védelme.

 

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában