Debreceni Egyetem

2022.03.22. 09:46

Cseri Julianna nevét vette fel a Népegészségügyi Kar konferenciája

Forrás: unideb.hu

Módszertani konferencián mutatták be tudományos kutatásaikat a Népegészségügyi Kar dietetikus, gyógytornász és komplex rehabilitáció szakos hallgatói a Kassai úti campuson. Az esemény névadó ünnepség is volt: a szakmai tanácskozás ezen túl a kar néhai oktatójának, Cseri Juliannának a nevét viseli, írja a hirek.unideb.hu.

 

A hétfőn rendezett ötödik módszertani konferencián az oktatók és a hallgatók megismerhették, hogy a karon tanuló diákok milyen kutatómunkát végeznek és milyen módszertanokat alkalmaznak a tudományos tevékenységük során.


Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese az esemény megnyitóján hangsúlyozta: a Népegészségügyi Kar által kezdeményezett konferencia segítheti a tudomány és a kutatás iránt érdeklődő hallgatók fejlődését.


- A tudomány rögös út, mely során a módszerekben való elmélyedés komoly kihívásokat jelent a hallgatóknak, ugyanakkor a tudománynak megvan a maga szépsége is. Arra szeretnék biztatni mindenkit, hogy a kezdeti nehézségek senkit ne riasszanak el, a végeredmény ugyanis magával hozza a felismerés örömét. A konferencia nagyon jó lehetőség, hiszen ezáltal egyre többen felismerhetik a kutatói munka értékeit – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Veres-Balajti Ilona, a DE Népegészségügyi Kar oktatási dékánhelyettese kiemelte: nagyon összetett, bonyolult munkáról van szó, de a TDK-eredmények is bizonyítják, hogy a hallgatók képesek megoldani ezeket a feladatokat.


- Azt kértük a fiataloktól, hogy mondják el tapasztalataikat arról, milyen módszertanokat alkalmaztak a kutatásaik során és milyen módon tudták áthidalni a felmerülő problémákat. Az az elsődleges célunk, hogy minél közelebb vigyük a kutatómunkát a kar hallgatóihoz, ezáltal pedig bemutathassák a még folyamatban lévő, vagy a már befejezett kutatási munkájuk hátterét, a különféle vizsgálatok megvalósíthatóságának tapasztalatait. Azt szeretnénk elérni, hogy a hallgatókban kialakuljon az igény a tudományos kutatásokban való részvételre – fogalmazott az oktatási dékánhelyettes.

Az eseményt a kar decemberben elhunyt oktatójáról, a szakmai tanácskozás alapítójáról nevezték el, így jövőre már Cseri Julianna Módszertani Konferencia néven rendezik meg.

A rendezvényen összesen tizenöt egyetemista mutatta be tudományos munkáját, köztük dietetikus, gyógytornász, komplex rehabilitáció szakos hallgatók. Többek között az időskorban végzett rendszeres testmozgás immunregulációra gyakorolt hatásairól, az intuitív táplálkozás és a testedzésfüggőség atléták körében végzett felmérésének eredményeiről, a népegészségügyi kutatásokban alkalmazott logisztikus regresszióról, a gyermekek körében végezhető tartáskorrekciós tornaprogramról, valamint a gyakorló fogorvosok egyoldalú munkavégzés miatt bekövetkezett mozgásszervi panaszairól is hallhattak előadásokat a résztvevők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában