A turizmus ugródeszka lehet a vidéknek

2022.03.29. 17:07

Bokrétát avattak a berettyóújfalui fürdőberuházáson, még idén befejezhetik a munkálatokat

Helyi és térségi hatása is lesz a berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztésének. A munkálatok 2021 januárjában kezdték el a helyszínen, ahol kedden már a bokrétaünnepséget tartották.

Forrás: Czinege Melinda

– A két és fél milliárd forintos beruházás munkahelyet teremt, növeli a térség turisztikai erejét és orvostechnológiai szempontból is igen jelentős – emlékeztetett az ünnepépségen Fekete László, a BMSK Zrt. igazgatója.

 

Lehetőségek tárháza

 

A beruházás során a 2170 négyzetméteres fürdőt 2870 négyzetméteresre bővítik ki. A közmű tekintetében teljesen új ellátást kap az egész épület: a fűtést megújuló energia felhasználásával végzik majd. A feljövő 63 Celsius-fokos szikvízből fűtenek fel 2500 négyzetméternyi területet, a hűtést pedig fan coil és légtechnikai rendszerek biztosítják majd. A beruházás fő támogatója a magyar kormány, szakpolitikai felelősként, turisztikai szempontú támogatóként a miniszterelnöki kabinetiroda, illetve a Turisztikai Ügynökség.

 

Az új komplexumban a meglévő fedettuszoda-szolgáltatást kiegészítve egészségfejlesztő, továbbá az év teljes időszakában igénybe vehető szabadidős szolgáltatás lesz elérhető. A medencecsarnok épületét felújítják és bővítik fedett gyógyvizes medencével, tanmedencével látják el. Bővítik és korszerűsítik a fejépületet is, ott a földszinten öltözőblokkokat alakítanak ki, a medencecsarnokhoz kapcsolódóan bővítik a wellnessrészleget finn- és infraszauna, gőz- és sókabin egységekkel, merülőmedencékkel, zuhanyzókkal. 

Ugyancsak a földszinten található 25 méter hosszú medence nyugati oldalában egy 75 köbméteres termálvizes medencét alakítanak ki, amit akár 40-50 pihenni vágyó is használhat egy időben, továbbá tanmedencét is építenek.

Ezen túlmenően az emeleten a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház üzemeltetésében új, gyógyászati egységet alakítanak ki. Itt egyebek mellett fizikoterápiás és hidroterápiás, valamint tangentor kezeléseket, lézer-, mágnes-, továbbá balneoterápiát, gyógytornát és gyógymasszázst, szánsavas fürdőkezelést, iszappakolást vehetnek igénybe a vendégek. Ezen felül hatágyas nappali szanatóriumot, illetve egy 65 négyzetméteres tornatermet is kialakítanak az első szinten.

– Csaknem száz éve, 1927-ben épült itt az első medence, az 1960-70-es években termálmedencét kapott a fürdő, majd 1995-ben létrejött az az épület, amit jelenleg felújítunk, rekonstruálunk, bővítünk. A kültéri fürdővilág 2009-ben bővült öt medencével – idézte fel Barna Gábor, a kivitelező Mester-Építő Kft. ügyvezetője. Kifejtette:

a fejlesztés során az egész épület új hőszigetelést, nyílászárókat és színt kap, továbbá lifttel ellátott lépcsőházat is kialakítanak benne.

Még vannak célok

 

Az ünnepségen Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője jelentette be, hogy 255 millió forint többletforrást kapott a beruházás, így mostanra minden akadály elhárult a kivitelezés elől. – A turisztika kitörési lehetőségünk, ezt szeretnénk erősíteni a strandfejlesztéssel is. Jelenleg ez a beruházás a legnagyobb mértékű Berettyóújfaluban.

Eredetileg a terveink között szerepelt a fürdőfejlesztéssel összefüggésben egy két oldalról megközelíthető szálloda építése is a komplexum mögött található mintegy 3000 négyzetméteres területen. Nem tettünk le erről a célkitűzésünkről

– szögezte le Vitányi István. Az országgyűlési képviselő bízik abban, hogy a következő ciklusra felhatalmazást kapnak, hiszen úgy megvalósíthatják az elképzelésüket.

 

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint nyári hétvégéken 2500 vendég is megfordult a berettyóújfalui fürdőben, de a remények szerint ez a szám jelentősen megnövekszik a szolgáltatások színvonalának emelkedésével. A strandra nem csak helybeliek, még a szomszédos Romániából is rendszeresen látogatnak kikapcsolódni vágyók. Az elképzelések szerint az újjászülető intézményt évi 25 ezer vendég keresheti majd fel.

 

– Nem ez az egyetlen ilyen fejlesztés az országban – hangsúlyozta az ünnepségen Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, emlékeztetve, hogy a Kisfaludy-programnak köszönhetően panziók, kempingek és önkormányzatok által üzemeltetett fürdők újulnak meg országszerte. Az államtitkár úgy fogalmazott: ez az elmúlt évtizedek legnagyobb turisztikai fejlesztési programja. 

Országszerte 40 új szálloda, 14 ezer magánszálláshely épül, csaknem 600 panzió és 114 strand korszerűsödik

– fűzte hozzá.

 

A járványidőszakban lehetőség volt felfedezni hazánk értékeit. A belföldi turizmus 2021-ben minden idők legsikeresebb évét zárta.

 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában