Készlethiány, hosszú sorok

2022.03.10. 11:16

Beindult a pániktankolás és a benzinturizmus

Aggodalomra azonban csöppet sincs ok, hiszen van elegendő üzemanyag.

Forrás: Napló-archív

Egyre több benzinkúton találkozhatunk a töltőpisztolyokon átmeneti készlethiány cédulával, ahol pedig van üzemanyag, ott hosszú sorok fogadják az autósokat. Debrecenben is több kúton akadozik az ellátás, de a megye több településéről is hallani, hogy egyes kutaknál üzemszünet van.

 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója a Naplónak elmondta, minden negyedik benzinkutat érint a készlethiány, általánosságban az látszik, hogy nagyjából 500 töltőállomás küzd a problémával. A szakértő hozzátette, jelenleg nem úgy tűnik, hogy a hosszú hétvégére javulna a helyzet, ez a szám emelkedhet is. Mint mondta, hiába dolgozik az összes tanker ugyanúgy, mint eddig, a pánikvásárlás miatt nem lehet rövidebb időn belül megoldani a zavartalan ellátást.

„Üzemanyag van, több oldalról is megerősítették, azonban a gyors átrendeződést nem tudják az ellátók megoldani, de nagyon igyekeznek”

– húzta alá.

 

Az üzemanyagár-stop miatt idehaza még mindig maximum 480 forintért tankolhatunk, ez a tranzitforgalomnak is kedvező ár. Az elmúlt hetekben komoly változások történtek a világpiacon: soha nem látott szintre emelkedtek a kőolaj jegyzésárai, emellett sok európai ország, az orosz-ukrán háború következményeként, nem vesz át orosz kőolajat, emiatt nehézkesebbé válhat a finomítóik ellátása. Időbe telik, amíg más forrásból pótolni tudják a kieső orosz olajat.

A Mol szerda esti közleményében leszögezte: a esetükben nincs ilyen probléma: jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot és biztosítja a fogyasztói igényeket. Magyarország kőolajellátása zavartalan, a Mol készletei és finomítói kapacitása elegendő ahhoz, hogy az ország üzemanyagigényét lefedje.

A társaság közleménye szerint a vállalat nyomon követi a világpiaci folyamatokat és folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítsa az egyenletes, országos ellátást. Hozzátették, a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudják szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. – A töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol – idézte a közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

 

KD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában