Figyeljünk, hová kerül!

2022.03.12. 19:13

Adjuk le az elromlott tévénket!

Szakembert kérdeztünk, hogy miért fontos a megfelelő elektronikai hulladékkezelés.

Forrás: MW-archív

Súlyos környezeti kárt okoznak mindazok, akik az elektronikai hulladékot illegális helyen, a természetben helyezik el és nem adják le az azokat befogadó hulladékgazdálkodó telephelyeken vagy a lakosság számára meghirdetett gyűjtésen.

 

– Az elektronikai hulladékok elkülönített gyűjtése és kezelése két okból indokolt. Egyrészről hasznosításukkal jelentős anyag- és energiamegtakarítás érhető el, hiszen értékes anyagok nyerhetőek ki belőlük. Másrészről együtt kezelve, gyűjtve, vagy illegálisan elhelyezve potenciális veszélyt jelenthetnek nemcsak a földtani közegre, de akár a légkörre is - hangsúlyozta lapunk megkeresésére Sánta Krisztián, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (HHG) hulladékgazdálkodási divízióvezetője.  

 

Ezért adjuk le mindig a megfelelő helyen!

 

A szakember kifejtette, az újrahasznosítás minden esetben az elkülönített gyűjtéssel indul. Ezek a berendezések ma Magyarországon is leadhatók hulladékudvarokban, hulladékkezelő telepeken, vagy elektronikai hulladékgyűjtő akciók keretén belül, de a kereskedők is kötelesek bizonyos feltételek mellett átvenni ezeket a készülékeket.

 

– A hasznosítás legtöbbször kézi bontással kezdődik, majd a részegységeket feltárják, azaz különböző fizikai tulajdonságai mentén alapanyagaira bontják, elsősorban gépi berendezésekkel. A hasznosítható anyagok, mint például a réz, vagy ritka fémek általában kohókba kerülnek, ahol újra a gyártásfolyamat részeivé válnak. A kevésbé értékes anyagok vagy veszélyes összetevők ártalmatlanításra, vagy termikus hasznosításra – ellenőrzött körülmények között – kerülhetnek - részletezte a Sánta Krisztián. Az ország egyik legnagyobb újrahasznosító üzeme egyébként megyénktől nem messze, Karcagon található.  

 

A trendek is befolyásolják a hulladékgyarapodást

 

A HHG szakembere szerint, a lakosság egyre inkább próbál megszabadulni a régi elnyűtt, elavult berendezéseitől, az elektronikai gyűjtő akciókon rengeteg televíziót, hűtőszekrényt adnak le, de a kis háztartási gépek, szórakoztatóelektronikai eszközök is egyre nagyobb számban jelennek meg.

 

– A folyamatot gyorsítja az elavulás, és a trendek gyors változása, például egy-egy új technológia gyorsan követi egymást, elavulttá téve a korábbit és ezzel elősegíti a hulladék mennyiségének növekedését - mutatott rá. Elmondta azt is, hogy sok ilyen berendezés végzi még mindig árokpartokon, vagy illegálisan bontják és égetik a nem használható alkatrészeket, ezek súlyosan veszélyeztetik a környezetünket. Aggasztó jelenség a fejlett országok hulladékainak fejletlenebb országokba történő szállítása, ahol jellemzően nem megfelelő körülmények között, a legalapvetőbb környezetvédelmi és munkavédelmi szabályok betartása nélkül történik ezen hulladékok kezelése.

 

Az önkormányzatok is elősegítik a begyűjtést

 

Hajdúnánáson évente kétszer, Hajdúböszörményben pedig háromszor tartanak lakossági elektronikai hulladékgyűjtést. A települések polgármesterei megkeresésünkre elmondták: minden alkalommal nagy érdeklődést tapasztalnak a lakosok részéről a térítésmentes leadásra.

 

– Alkalmanként 6-7 darab 30 tonnás konténer mennyiség gyűlik össze, ahol a lakosság ingyenesen helyezheti el az elektronikai hulladékot. Az ingyenes elektronikai hulladékgyűjtés lehetősége óta jelentősen csökkent a külterületen illegálisan elhelyezett elektronikai hulladék mennyisége - számolt be a tapasztalatokról Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. A következő ingyenes alkalmat április 22-én, a Föld napján tartják majd a Bocskai tér Újvárosi utcai csomópontjában.

 

Rákkeltő, DNS-módosító anyagok

 

Sánta Krisztián elmondta: elsősorban többek között a régebbi televíziókészülékek fénycsöve és képernyője jelentős mennyiségű kadmiumot tartalmaz, de égésgátlóként prolibrómozott difeniléterrel, vagy PCB-kel is találkozni a kidobott elektronikai hulladékokban.  

 

– Ezek az anyagok nem megfelelő kezelés – például illegális elhelyezés, elégetés – hatására közvetlenül a környezetünkbe kerülnek. Ezen vegyületek, és sok más összetevő bizonyítottan károsak az emberi egészségre. Több közülük karcinogén (rákkeltő), vagy mutagén (DNS károsító) és teratogén (embriókárosító) hatásúak is lehetnek – emelte ki a szakember.  

 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában