Együttműködés

2022.03.10. 11:53

A Külügyminisztérium segítségével öregbítik Debrecen hírnevét

Kulturális diplomáciai együttműködési megállapodást írt alá Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Puskás István debreceni alpolgármester csütörtökön a Régi Városházán.

Puskás István, Schőberl Márton

Forrás: Czinege Melinda

A megállapodás célja a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről, hogy színesítse palettáját a világban bemutatott magyar kultúra tekintetében. Debrecen részéről pedig az, hogy mind szélesebb körben ismertesse meg magát, kulturális missziójával is megtámogatva stratégiai céljait.

Forrás: Czinege Melinda

–  A korábbi jó gyakorlatok mentén, a kulturális diplomácia területén most formalizáltan is létrejött kapcsolat lényege, hogy a város kulturális életének szereplői örömmel mutatják meg magukat a külföldi magyar kulturális intézményekben. Nem titkolt célunk az is, hogy Debrecen nevét, kultúráját ismertessük meg minél szélesebb körben a nagyvilágban, összhangban a cívisváros kitűzött stratégiai céljaival, ami arra irányul, hogy a Kárpát-medence keleti régiójának központja legyen gazdasági, oktatási, tudományos és kulturális értelemben is. Azt remélem, mindez visszafele is hasznosul, a nagyvilágból is hozza majd a különböző együttműködéseket – mondta el Puskás István.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere | Forrás: Czinege Melinda

– A Külgazdasági és Külügyminisztérium mint a magyar kulturális diplomácia felelőse és irányítója felügyeli azt az intézményhálózatot, mely 24 országban 26 egységet működtet; ezek a mi kulturális tevékenységünknek a zászlóshajói – tudatta Schőberl Márton. – Egyik legfontosabb célunk a kulturális diplomáciával, hogy ne önmagáért való legyen, hanem az adott országhoz kapcsolódó politikai és külgazdasági célokat segítse. Lényeges, hogy a magyar kultúra legizgalmasabb elemeit külföldön be tudjuk mutatni, és azt is világossá tegyük, hogy a magyar kultúra nem csak Budapestet jelenti; mi az egészét prezentálni szeretnénk. Debrecen vezetése elkötelezett ebben, és a saját erőforrásaival is segíti a külföldi megjelenítést – hangsúlyozta Schőberl Márton. Hozzátette, mint ahogy Debrecen városának a társadalmi, gazdasági és kulturális kisugárzása jóval nagyobb, mint a határai, ugyanúgy az ország méretéhez képest a magyar kultúráé is.

Szerinte a mostani megállapodás mindkét fél számára gyümölcsöző lesz. – Mi szélesíteni tudjuk azt a palettát, amit külföldön megjelenítünk. A klasszikus diplomácia esetén a gazdaság és kultúra kéz a kézben jár, így amikor a külföldi vendégek személyesen is megtapasztalják, hogy milyen kulturális sokszínűség jellemzi Debrecent, az egy jó kapu lesz arra, hogy gazdasági, turisztikai és egyéb szempontokból is felfigyeljenek a városra – hangsúlyozta.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár | Forrás: Czinege Melinda

A felek arról is beszéltek, hogy természetesen tartalommal kell megtölteni a megállapodást. Konkrétumokat nem mondtak, de azt elárulták, már most tudják, milyen tartalmak lesznek ezek, és hogy közülük az elsőre hamarosan sor kerül, egy debreceni program mutatkozik be külföldön. 

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában