Hittel és örömmel

2022.03.10. 11:38

A közösség erősítését célozzák Létavértestől Biharnagybajomig

Megyénk több egyházi felekezete is nyert támogatást kirándulásokra, táborokra és rendezvényekre.

Kép a Biharnagybajomi Református Egyházközség életéből

Egyházi táborok, hitéleti, közösségépítő, közösségi nevelést szolgáló rendezvények, programok szervezésére és lebonyolítására nyert költségvetési támogatást megyénk több vallási közössége. A tervezett programokról, azok céljairól kérdezte a Napló a gyülekezeti vezetőket.

 

Összesen 400 ezer forintot nyert a létavértesi Nagylétai Református Egyházközség. Hadházi Tamás lelkipásztor megkeresésünkre elmondta: az összeget egy többgenerációs nyári táborra fordítják.

– Minden évben megszervezzük ezt a táborunkat Berekfürdőn, az ottani református konferenciaközpontban. Az elmúlt két évben a pandémia miatt visszafogottabb létszámmal voltunk, most ismét 70 fő körül tervezzük a programot 

– fejtette ki a lelkipásztor, aki kérdésünkre azt is elmondta, a támogatást a szállásdíj költségeinek csökkentésére fordítják. A táborban a gyerekeknek hittanórákat, kézműves foglalkozásokat tartanak, kirándulásokat szerveznek. A felnőttek előadással egybekötött beszélgetésen vesznek majd részt meghatározott témát körüljárva.

 

Összedobták a függönyök árát

 

Két programot is tervez a Hencidai Református Egyházközség a pályázaton elnyert 100 ezer forintból. – Szerencsére a teljes pályázott összeget megítélték részünkre. A koronavírus-járvány után ez egy nagy lehetőség nekünk arra, hogy újra összehozzuk a gyülekezet tagjait, megújítsuk egymással való kapcsolatainkat – fogalmazott Székely Zsolt lelkész. Terveik szerint a nyár folyamán rendeznek egy gyülekezeti családi napot, amelyre a közösség tagjain kívül minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

– Ezen szeretnénk megszólítani azokat is, akik semmilyen formában nem tagjai a gyülekezetnek. Bemutatkoznánk nekik, meghívnánk őket a közösségünkbe 

– fejtette ki a lelkész. Egy másik alkalommal pedig „szeretetvendégségre” várják a gyülekezet tagjait, amely különböző programokat is tartalmaz majd a gyerekek és a felnőttek számára. Ennek célja az egymás közötti kapcsolatok megerősítése, megújítása.  – A 117 aktív tagot számláló közösségünk nagyon összetartó. Erre egy jó példa, hogy a Magyar Falu Programban 27 millió forintból újítottuk fel a régi iskola épületét. A pályázat azonban a függönyök beszerzését nem tartalmazta. A gyülekezet tagjai mindössze két hét alatt összegyűjtött 300 ezer forintot ezek beszerzésére - idézte fel Székely Zsolt.

 

Még kitalálják az úti célt

 

A mintegy 350 fős Vértesi Református Egyházközség bibliai gyermektábor szervezését vállalta a megítélt 400 ezer forintos támogatásból. – Sokéves hagyomány már, hogy ezt az egyhetes napközis tábort megszervezzük. Idén július 4-10. között várjuk majd a gyerekeket – mondta Szabó János lelkipásztor. Mint kifejtette,

kirándulásokkal, különböző foglalkozásokkal és napi ötszöri étkezéssel készülnek a résztvevőknek. A tavalyi járványügyi korlátozások miatt csak 70 táborozót tudtak fogadni, de bíznak benne, hogy idén ennél többen lesznek majd. 

– A mostani kirándulás célpontja még nincs pontosítva, tavaly a Tisza-tónál voltunk. A szombati napon családi nap lesz, ahová a szülőket is meghívjuk, vasárnap pedig istentiszteletet tartunk – sorolta Szabó János.  

 

Gyulára mennének

 

Egynapos kirándulást tervez a megítélt 100 ezer forintos támogatásból a Biharnagybajomi Református Egyházközség. A szervezők célja a közeli Gyula városának meglátogatása és annak történelmi, egyházi helyeinek felfedezése. 

 

– Bár a város közel van a településünkhöz, azonban tömegközlekedési eszközökkel mégis körülményes eljutni oda. A gyülekezetből sokaknak kimaradt az életéből, hogy felfedezze, de vannak olyanok is, akik több mint 40 éve jártak ott utoljára. Az elmúlt két évben pedig nemhogy ilyen programokra, de olykor az egymással való találkozásokra sem volt lehetőségünk - mondta a Napló érdeklődésére Simon Mátyás lelkész. Mint kifejtette, kulturális és közösségerősítő kirándulást terveznek 50 fő részvételével. Meglátogatnák az ottani református gyülekezetet, valamint megismerkednének a gyulai ortodox templommal, hitvilággal is.

 

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában