Választás 2022

2022.03.31. 20:44

A háború átírta a kampányt

A szakemberek szerint sok múlhat a választás során azon, hány ember megy el szavazni.

Forrás: Czinege Melinda

Mi a tét? Helyzetkép a 2022-es országgyűlési választások előtt címmel szervezett előadást a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központja csütörtökön.

 

Nagy hatással bírt

 

Az eseményen ifj. Lomnici Zoltán magyar alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője, Bánki András, a Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesületének elnöke, valamint Hajdú András, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára adtak elő. Mindhárom szakember egyértelműen kihangsúlyozta,

bár megannyi kérdésről szólhatott volna a kampány utolsó szakasza, a választás előtt nem sokkal kialakult háborús helyzet minden témát felülírt.

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte, ha ez nem történik meg, a kampánytémák a családtámogatás, az illegális bevándorlás, a környezetvédelem, illetve a rezsicsökkentés kérdéskörei lettek volna. Magával az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban úgy fogalmazott, a felmérésekből látszik, a magyarok többsége nagyon előregondolkodó, és a háborút illetően nem választ oldalt, teljesen érthető okokból. – Egy olyan háborúban, ami nem a miénk, a magyar érdekeket kell nézni. Van, aki szerint ez önzés, én azt gondolom, egy józan tudatállapot a létfenntartás szempontjából – mondta.

Forrás: Czinege Melinda

Megéri szavazni

 

Bánki András az eseményen kiemelte, a rendszerváltás óta nem volt olyan magyar választás, melyet négy ekkora válság előzött volna meg: előbb az energiaválság, a Covid-járvány, majd az annak eredményeképpen felmerülő drágulás világszerte, most pedig az orosz-ukrán harc.

 

A határon túlról érkező szavazatokról is szó esett. Hajdú András szerint az elmúlt választásokból kiindulva maximum egy-két mandátum függhet a külhoni magyarok szavazataitól, a kormányra kerülésben azonban elenyésző ezeknek a hatása.

 

A legtöbbeket foglalkoztató kérdés természetesen az volt, vajon ki nyerhet vasárnap. Ezzel kapcsolatban azonban nem szerettek volna jóslatokba bocsátkozni a szakemberek, annyit azonban mindhárom előadó hangsúlyozott, a választásra a legnagyobb hatást az gyakorolhatja majd, mennyien mennek el szavazni. Az eddigi felmérések ugyanis akkor igazolódhatnak be, ha az ország jelentős része leteszi a voksát választottja mellett. Az alacsony részvétel egyedül a kis pártoknak kedvezne, igaz, ezen csoportosulások jelentős része szintén elveszítette legfőbb kampánytémáját a háború kirobbanásakor – hangzott el az eseményen.

 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában