Jövő csütörtökön

2022.02.18. 13:24

Veszélyhelyzettel kapcsolatos helyi rendeletekről is lesz szó a debreceni közgyűlés következő ülésén

Az önkormányzati veszélyhelyzeti rendelkezések módosítóinak sorában az állandó kereskedelmi pavilonok, a teraszok és önkormányzati bérlemények kapcsán is döntést hoz majd a közgyűlés a csütörtöki ülésén.

Forrás: Napló-archív

A közterület használatáról szóló önkormányzati rendelet – legutóbb 2021. április 13. napjával – az állandó kereskedelmi pavilonokat és a vendéglátó üzletek teraszait érintően állapított meg közterület-használati díj fizetési kedvezményt, illetve mentességet.


A 2021. április 1-től 2021. június 30-ig terjedő időszakra azon állandó kereskedelmi pavilonokat üzemeltető vállalkozások, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása következtében kereskedelmi, vendéglátási vagy szolgáltatási tevékenységet egyáltalán nem folytattak, kérelemre 90 százalékos mértékű; amelyek részlegesen, illetve korlátozásokkal folytattak, kérelemre 50 százalékos mértékű közterület-használati díjkedvezményben részesülhettek.


Ennek bevezetésére a Debreceni Közterület Felügyelet tájékoztatása alapján került sor, mely szerint a járványhelyzet okán elrendelt szigorú korlátozásai miatt a város közigazgatási területén lévő 73 állandó kereskedelmi pavilon közül csupán 38 tartott nyitva korlátlanul, a többi vagy bezárni kényszerült, vagy átmenetileg zárva tartott.

Mivel a fenti szigorú védelmi intézkedések már nem állnak fenn, valamint a 2021. június 30-i határidőn is túl vagyunk, a pavilonokra vonatkozó rendelkezést hatályon kívül helyeznék.
Ugyanezen rendelet szerint a vendéglátó üzletek teraszait üzemeltető vállalkozások (fennmaradásuk megsegítése érdekében) a közterület-használati díj megfizetése alól mentességet kaptak 2021. december 31. napjáig. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény azt rögzíti, hogy a közterület használatára 2022. szeptember 30. napjáig a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője, bérlője vagy tulajdonosa közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult.


Mivel a határidő (2021. december 31.) már elmúlt, másrészt a teraszokra vonatkozó közterület-használat tekintetében jelenleg központi veszélyhelyzeti jogszabály ad rendelkezéseket, az önkormányzati rendeletből törölnék a párhuzamos jogi szabályozást.


Az önkormányzati tulajdonú bérlakásokkal kapcsolatos, szociális feladatokról szóló kormányrendelet 2021. május 31-től hatályos rendelkezése értelmében azokat a 2022. június 30. napja előtt lejáró bérleti szerződéseket, amelyek már nem lennének meghosszabbíthatók, a bérlő (legkésőbb a szerződés lejárta előtt 30 nappal tett) nyilatkozata alapján a bérbeadó 2022. június 30-ig meghosszabbítja. Emellett a lakásban lakó, jogcím nélkülivé vált bérlő kezdeményezésére a bérbeadó a lakás használatát 2022. június 30. napjáig engedélyezi.


Ugyanakkor a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi törvény szerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra vagy helyiségre kötött bérleti szerződés új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú írásbeli nyilatkozata alapján 2022. december 31-ig meghosszabbodik. A rendelkezés a 2020. december 18-án vagy azt megelőzően kötött bérleti szerződésekre vonatkozik.


Mivel magasabb szintű jogszabály rendelkezik a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró lakásbérleti, illetve helyiségbérleti szerződések 2022. december 31-ig történő automatikus meghosszabbításáról, az önkormányzati rendelet  ezen részét szintén hatályon kívül helyeznék.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában