Erről is dönthet a közgyűlés

2022.02.21. 17:24

Rendeznék a parkolási helyzetet a Sámsoni út mentén

Településrendezési eszközöket módosítanának Gábor István főépítész előterjesztésére több helyszínnel kapcsolatban is. A javaslatról csütörtökön tárgyal a közgyűlés.

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Mint a főépítész írja, befejeződött a tárgyalásos egyeztetési eljárás két nagyobb projekttel kapcsolatban; a tárgyalásos eljárást az tette lehetővé, hogy a Nyíl utca – Hadházi úti csomópont átépítését, illetve a 471-es főút Debrecen belterületi szakaszának négysávosítását is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.
A Nyíl utca – Hadházi úti csomópont útépítési engedélytől való eltérés engedélyezése kapcsán a Bem tér – Füredi úti csomópont átépítésére vonatkozóan lenne változás.

A hatályos településrendezési eszközök a csomópont és a nyomvonal helybiztosítását tartalmazzák. A csomópont kialakítására módosított úttervek készültek, melynek eredményeként a megvalósítandó fejlesztés területigénye eltér a jelenleg biztosítottól, ezért szükséges az út menti területek szabályozásának módosítása. Annak lényege az építési beavatkozással érintett terület közlekedési célú területté alakítása; az ingatlanhatárokat és a területfelhasználási jellegeket pontosítják.
A második esetben a 471-es főút belterületi szakasza mentén parkolóhelyek kialakítása miatt szükséges módosítás.

A cél az üzletek és lakóterületek gépjárművel való megközelítésének elősegítése. A parkolóhelyeket a főút fejlesztésével megbízott Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel egyeztetett helyszíneken alakítják ki.


A 471-es főút közlekedési területigényét a hatályos településrendezési eszközök tartalmazzák, azonban a sávbővítés jelentősen lecsökkenti az út melletti parkolási lehetőségeket. A tervezett parkolóhelyek kialakítása érdekében több, lakótelekként használt ingatlant vonnának be. A lakóterületre beékelődő kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági rendeltetések jelentős gépjárműforgalmat generálnak a területen, a telken belüli parkolók kialakítása nem megoldható, amely azt eredményezi, hogy a Sámsoni út mentén a telkek előtti közterületet (zöldfelületi hasznosítás helyett) parkolási célra használják. A négysávosítás megvalósulása után felmerülő parkolási gondokkal kapcsolatban a közelben lévő üzletek és lakók számára megoldást jelenthet a Sámsoni út mentén egyes ingatlanok parkolóterületként történő kijelölése – áll az előterjesztésben.

Egy további módosítás szükséges a 35-ös főút közelében, egy, a Böszörményi út – Fülehalmi út közötti területen. Itt egy vállalkozás a tervezett fejlesztése miatt kérte a változtatást.
A főépítész közlése szerint az első projekt egyeztetési eljárása során egy partner jelentkezett be, aki két alkalommal tett észrevételt. A Nyíl utcai ingatlanokat érintően jelezte, szerinte a területen a jelenlegi út- és közműépítési munkálatok ellehetetlenítik az ingatlanok használatát, lecsökkentik a zöldfelület és a járdák területét, továbbá probléma a jelentős gépjárműforgalom következtében keletkező zaj-, por-, bűz- és rezgésterhelés. Véleményének főépítészi kiértékelése, illetve a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság indoklása szerint azonban a mostani módosítás csak a Bem téri csomópont átépítésének területbiztosítását érinti, melynek nem része a Nyíl utca észrevételben megfogalmazott szakasza, így az arra vonatkozó észrevétel ezen eljárásban nem kezelhető.


A másik projekt kapcsán egy partner jelentkezett be, aki közlekedési szempontú városépítési és -üzemeltetési észrevételeket fogalmazott meg a Júlia-telepi lakóterülettel kapcsolatban. Ez azonban szintén nem a tárgyi beruházással és módosítással függ össze.

A városi főépítész az előterjesztésben azt is megjegyzi, hogy az állami főépítészi vélemény még csak részben áll rendelkezésre.


Továbbá a Sámsoni úti parkolók kapcsán még szükség van az érintett ingatlanok tulajdonosaitól, haszonélvezőitől beszerzett, ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatokra, mely szerint lemondanak a tervezett módosítás elfogadásával és az abban foglaltak végrehajtásával esetlegesen keletkező, az önkormányzatot terhelő kisajátítási, illetve korlátozási kártalanítási igényből fakadó jogaik érvényesítéséről. Ha ezen nyilatkozatok a közgyűlés döntéséig nem állnak rendelkezésre, úgy az előterjesztést a napirendi pontok közül törlik.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában