Ellenállni az időnek

2022.02.15. 10:17

Kívül-belül felújítják a gyülekezeti helyet

Több mint tízmillió forint pályázati forrásból hozzák rendbe a református templomot.

A napokban kezdődtek el a munkálatok

Forrás: Vmirjáncki József

A kistelepülések legrégebbi, műemlék jellegű épületei közé tartoznak a különböző vallási felekezetek templomai, gyülekezeti házai. Ezek legtöbbjét az 1800-as évek végén vagy az 1900-as évek elején építették. Az eltelt több mint kétszáz évben az állaguk sokat romlott. A több száz évvel ezelőtti építési, különösen a szigetelési technikák nem tudnak megfelelni rendeltetésüknek. Ez meg is látszik a templomok falain kívül s belül egyaránt: vízfoltok, lepergő vakolatok jelzik a falak beázását, vizesedését. A régebbi víztelenítési próbálkozások csak ideig-óráig voltak megfelelőek. 

 

Most egy örökségvédelmi beruházásokat támogató pályázat lehetőséget ad arra, hogy a települések templomai megújuljanak. Körös­szegapátiban a református egyház is több mint tízmillió forint támogatást nyert el az 1791-ben épült temploma falainak helyreállítására és szigetelésére. 

 

El kell távolítani a vakolatot

 

A munkálatokat elsőként a templom belsejében kezdik meg a szakemberek. A nagy értékű munkavégzés folyamán az átnedvesedett falak vakolatának eltávolítása szükséges belül és kívül is. A nedves vakolattól megszabadított fal ezek után tud megfelelően kiszáradni. Ezt követően új, nedvességtaszító vakolatot visznek majd fel. A beruházás célja, hogy a templom fala újra ellenállóvá váljon az időjárás viszontagságainak, védje a templom homlokzatát. A felújítás biztosítja azt, hogy a falu legrégibb épülete továbbra is értékként álljon és várja híveit.

 

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában