Helyszíni riport

2022.02.25. 19:02

Húsimádók mennyországa a 13. Mangalica Fesztivál

Zsíros, mosolygó szájak, gőzölgő, gyümölcsízű forralt bor, napsütés és vidám muzsikaszó.

Fotó: Molnár Péter

Így kezdődött pénteken a 13. Mangalica Fesztivál Debrecenben a Kossuth téren. A vásárban a háztáji húsáruk legjava, termelői nyalánkságok sora lelhető fel az ország teljes területéről, és még azon is túlról. A fabódékat szárazkolbász és csípős paprika díszíti, és tucatnyi mangalicaárus hirdeti, hogy a zsír az élet. 

 

A Kovács Tanya standjánál megakad az ember szeme a Nagy-Magyarország térképen. A tulajdonos – aki maga méri a jóféle házi húst – elárulja, hogy nem mindenhol fogadták örömmel a tetétleni székhelyet ábrázoló táblát. Kövér Zoltán elmesélte, tizennégy éve járják mangalicával a fesztiválokat, a magyar vásárokon kívül hírét vitték a jóféle magyar húsnak Németországban és Csehországban, ahol a szlovák határhoz közel előfordult, hogy le kellett takarniuk a térképet.

Fotó: Molnár Péter

A mangalicatenyésztő közben serényen pakolja ki portékáját: – A kolbász egy hónapja érik, a szalámi december óta, a szalonnát pedig már hat hete besóztuk. A frissáru viszont mind a heti vágásból kerül a pultra, a disznósajt pedig a múlt hetiből. Volt vele munka, de mivel családi gazdaság vagyunk, a fiam, a lányom, a feleségem és az unokám is kiveszi a részét a munkából – mondta Kövér Zoltán.

 

Akit marasztalt a hegedűszó, vagy épp megéhezett némi zsíros falatra egy pálinka kóstolás és egy csárdás között, nem kell a vásárfiából csemegéznie. A péceli Kővári Grill standjánál már adja a füstjeleket a faszén tüzelésű mobil bográcsban rotyogó pacal. A húszméteres pultban egy egész lakodalomra való ínyencség gőzölög. Hurka, kolbász, sült vér és csülök is szerepel a vásári menün.

Fotó: Molnár Péter

Már napok óta lázasan készülünk a fesztiválra. Csak töltött káposztából 800 adagot töltöttünk be tegnap.

Az ételek nagy része viszont helyben készül. Főleg házi mangalicából sütünk-főzünk, de marhapörköltöt, oldalast, libacombot is tálalunk, a diétázókat pedig zöldséges csirkével leptük meg – mondta Kővári Imre.

 

Nem csak a húsimádóké azonban Debrecen főtere a háromnapos rendezvényen. Kóstolhatunk marcipángolyót, kürtőskalácsot. Kapható székely lekvár, házi torma, méz és csiliszósz is.

Fotó: Molnár Péter

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének bódéjánál egy ismeretterjesztő kvíz kitöltése után pörgethetnek szerencsekereket a fesztiválozók. A megoldások természetesen könnyen leolvashatóak a kihelyezett szórólapokról, így mindenki nyerhet tollat, kulcstartót vagy naptárt.

 

Aki személyesen szeretné megtapasztalni, vegyen a kezébe egy sajttálat, tűzze fogvájóra a kapros gomolyát, és vegye a nyakába a vásárt.

 

HL

 

Borítókép: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában