Mindenre választ kapunk

2022.02.28. 11:04

Helyre teszi a kátyúkérdést a közút – vicces, kreatív videóban közölték

Ha csinálják, az a baj. Ha nem csinálják, akkor az a baj.

Négyperces videót készített a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hidegaszfaltos javítási munkákról. Az elsőre talán száraznak tűnő témát a közútkezelő vállalatnak sikerült egy igazán kreatív, humoros formában feldolgozni. A munkások szinkronhangját adó Kálid Artúr és Pusztaszeri Kornél közreműködésével készült kisfilm amellett, hogy roppant szórakoztató, közérthetően elmagyarázza, hogyan keletkeznek a kátyúk, valamint azt, hogy mit tehetnek a szakemberek. És azt is, hogy mit nem.

A videóból kiérződik némi jóindulatú irónia, amivel a közútkezelő egyértelműen azt szeretné üzenni: tisztában vannak az utak állapotával, a lakosságot érintő bosszantó problémákkal. Egyúttal választ szeretne adni arra, miért haladnak az elvárásához képest lassan a munkálatok.

 

A filmben Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője könnyed stílusban, röviden felvezeti a kátyúk kialakulását: a víz egy hajszálrepedésen befolyik a burkolatba, majd a téli fagyok és olvadások váltakozásával szétfeszíti a burkolatot és az alatta lévő rétegeket. Amikor pedig egy autó ráhajt, a fellazult aszfalt egyszerűen beszakad.

 

A szakember elmagyarázza, télen nem kivitelezhető a melegaszfaltos javítás. Egyrészt a keverőtelepek ebben az időszakban zárva vannak, másrészt ha szállítás közben kihűl, bedolgozhatatlanná válik.

Pécsi Norbert Sándor | Fotó: MW-archív

Ezért az autósok biztonsága érdekében ideiglenes lépésként a hidegasztaltozás marad. A valódi megoldást a nagy felületű javítás, a melegaszfaltos kátyúzás és a teljeskörű felújítás jelentené, azonban ezt csak a téli időszak végén, tavasztól őszig végezhetik.

 

– Ha a reggeli és a déli csúcsban csináljuk, az a baj. Ha iskolakezdéskor, az a baj. Ha hétfőn és pénteken, az a baj. Ha hétvégén, az is baj – hangzik el a kisfilmben. A videó végén Pécsi Norbert hozzáteszi, nem minden út tartozik a Magyar Közút felügyelete alá. A közútkezelő az országos utakért felel, a beltéri, városi utak pedig az önkormányzatok hatásköre alá tartoznak.

 

Kíváncsiak voltunk, megyénkben hogyan bánnak el a kátyúkkal, és mely szakaszok élveznek elsőbbséget. A Napló a közútkezelőtől megtudta, a javítást az útellenőri szolgálat hibafeltárásai és a lakossági bejelentések alapján. A burkolathibák javítását balesetveszélyessége, valamint az útszakasz forgalma szerint ütemezik.

A téli üzem tavaly novemberi kezdete óta mostanáig 220 tonna hidegaszfaltot használtunk fel a megyében mintegy 40 millió forint értékben, a téli időszak végéig összesen további 70 tonna hidegaszfalt bedolgozását tervezzük – árulta el lapunknak Pécsi Norbert. Az osztályvezetőtől megtudtuk, 2021-ben Hajdú-Bihar megyében több mint 52 kilométernyi út újult meg, további 19 kilométer esetében pedig kivitelezési szerződéssel rendelkezik a társaság, mely felújítások a téli üzemeltetési időszakot követően valósulhatnak meg. Idén a tervek szerint további 41 kilométernyi útszakasz újulhat meg a szükséges források rendelkezésre állása esetén.

 

Borítókép: Magyar Közút / YouTube

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában