Tapasztalatok Debrecen környékéről

2022.02.23. 07:00

Felvették a harcot az erdőben szemetelőkkel, de az igazi megoldás a belső igényesség lenne

Az elmúlt három hónapban további öt erdei szemétgyűjtőt cseréltek le figyelemfelhívó táblákra.

Februárban eddig kesztyűs kézzel bánt velünk a tél, s már tapasztalhatjuk, hogy ez azoknak a számában is megmutatkozik, akik a cívisváros környéki erdőségekben járva keresnek nyugalmat vagy épp tevékeny kikapcsolódást. Ilyenkor azonban adódik az örök kérdés is: az egyre több kiránduló mennyire képes vigyázni az erdőre? 

 

A kék túra vonalán megmaradt


Ennek nyomán eszünkbe juthat egy, a közelmúltban indított szemléletformáló akció, melyről a Napló is beszámolt: a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének a területén 2021 októberétől kezdve több hulladéklerakó helyet számoltak fel az erdészek, és ezekre a helyekre figyelemfelhívó táblákat helyeztek el, melyeken – tév­hitek és a valóság számbavételével – elmagyarázzák, miért ne hagyjunk semmiféle hulladékot az erdőben. A kampány – a közvetlen hozadéka mellett – azt is eredményezné, hogy a társaság azokat az erőforrásokat, amelyeket addig az otthagyott szemét összegyűjtésére és elhordására fordított, inkább erdőápolásra, illetve ökoturisztikai berendezések karbantartására használhatná.


Január végi, február közepi ottjártunkkor a Panoráma úti pihenőhelyeken csupán elvétve észleltünk olyan hulladékot, amely – jellegéből fakadóan – alighanem kirándulók „hagyatéka” lehetett, s ez alól nem voltak kivételek azok a helyek sem, ahol már megszüntették a kukákat. Az erdészettől a napokban megtudtuk: a „Vidd haza a szemeted!” elnevezésű kezdeményezés részeként az elmúlt három hónapban további öt erdei szemetest szüntettek meg a szakemberek. A kirándulók a Fancsikai-tórendszer, a Hármashegyi kilátó és Pihenőcentrum környékén találkozhatnak a Nyírerdő Zrt. figyelemfelhívó tábláival, ezeken a helyeken szerelték le a hulladékgyűjtő edényeket.

Napjainkban az egyik pihenőhelyen | Forrás: Fábián György


Kérdésünkre válaszolva Böszörményi Bence, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének megbízott igazgatója jelezte: a Debreceni Erdészet az Országos Kéktúra útvonalának mentén és a kedveltebb pihenőhelyein meghagyta a kihelyezett kukákat, azok telítettségét folyamatosan ellenőrzi. Az akció sikerétől függően a jövőben ezen hulladéklerakók helyzetét is felülvizsgálja a társaság. 

 

Unokáinktól kaptuk kölcsön


Érdeklődésünkre a megbízott igazgató arról is beszámolt: az eddigi tapasztalatok alapján a figyelemfelhívó táblák környékére nem helyeznek el hulladékot az arra járók, azok környezete tisztának mondható. A gond továbbra is az erdei utak közvetlen környezetében tapasztalható, ahol még mindig sok szemetet hagynak az emberek.

Maradt belőlük hírmondó | Forrás: Fábián György

– Véleményünk szerint a jövőben több figyelemfelhívó tábla kihelyezésére lesz szükség, így némileg talán mérsékelhető lesz az erdei szemetelés – fogalmazott Böszörményi Bence. 

Jó lenne egyébként, ha ezt nem a táblák kirakásával lehetne visszaszorítani, hanem belső igényesség miatt eleve fel sem merülne a szemetelés

– fűzte hozzá. – Jó példával kell továbbadnunk azt, amit unokáinktól tisztán kaptunk kölcsön. Deák Ferenc gondolata erre a helyzetre is igaz: „Úgy kell formálni a jelent, hogy ne kompromittáljuk a jövőt.”

 

FGY 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában