Orosz-ukrán háború

2022.02.26. 10:27

Elindult az első debreceni segélyszállítmány az ukrán határhoz

Segélyszállítmány indult Debrecenből szombaton délelőtt az ukrán határ közelébe.

A Debreceni Karitatív Testület Petőfi téri raktárából dobozszámra élelmiszereket, zsákszámra pedig ruhákat hordtak fel szombat délelőtt. Két jól megrakott kisbusz indult útnak az ukrán határhoz az adományokkal. 

Fotó: Molnár Péter

A pakolásból Papp László polgármester is kivette a részét. Debrecen első embere hangsúlyozta, a háború minden tekintetben elfogadhatatlan, nem megoldás. 

Amit tárgyalásokkal nem lehet elrendezni, azon a háború csak tovább ronthat. Magyarország és Debrecen is abban érdekelt, hogy ez a konfliktus az orosz és ukrán felek között minél hamarabb tárgyalásos úton rendeződjön

– húzta alá. Kijelentette, Debrecen városa együttérez Ukrajna polgáraival, megteszik a szükséges intézkedéseket. – Debrecen városa gyűjtést szervezett, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a határmenti települések polgármestereivel – tudatta. Papp László kitért arra is, a menekülthullám vonatkozásában a helyi védelmi bizottsággal és a Honvédelmi Minisztérium szerveivel kapcsolatban állnak, amennyiben szükség van rá, Debrecen is szálláshelyet biztosít. Mint mondta, nagyra értékeli a Debreceni Egyetem azon döntését, amellyel a kollégiumi szabad kapacitásaikat felajánlották a menekülthullám kezelése érdekében.

Továbbra is lehet felajánlásokat tenni, gyűjtőpontot helyeztek ki az Auchanban, valamint a Kölcsey Központban is nyitnak egyet. Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke elmondta, főként ruhákra, takarókra,  tisztálkodási szerekre, élelmiszerekre, bébiételre, pelenkára és popsitörlőre van szükség. Tudatta, Beregsurányra viszik most a csomagokat, onnan öt településre szállítják tovább az adományokat. Főként nők és kisgyermekek érkeznek a melegedőkbe, az átmeneti ott-tartózkodás idejére szükségesek a takarók, ruhák, a gyerekeknek foglalkoztatók és a játékok. 

 

A város alpolgármestere szerint most is megmutatkozik Debrecen gondoskodó város jellege, hiszen már az első hívó szóra igen sok adomány érkezett, s köszönet illeti a karitatív testületnek az adományok csomagolásában, rakodásában, szállításában segítő számos önkéntesét is. Nagyon sokan szeretnének pénzbeli adománnyal is segíteni, ezért aki ilyen felajánlást kíván tenni, az a Debreceni Karitatív Testület elnöki tisztét betöltő Hajdúdorogi Főegyházmegye által vezetett következő számlára utalhat: 

CIB Bank Zrt., 11100702-19204886-36000001. A közleményben a következő meghatározás szerepeljen: A kárpátaljai menekültek megsegítésére.   

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában