Szoros kapcsolat

2022.02.24. 12:35

Egyházi együttműködés a határon túl

Oktatási és kutatási területen tervez további együttműködéseket a Debreceni Egyetem (DE) több erdélyi magyar felsőoktatási intézménnyel.

A létrejövő tudástranszfer hozzájárulhat az Erdélyi Református Egyházkerület, a régió tudományos és gazdasági fejlődéséhez, valamint a DE számára is új lehetőségeket kínálhat a tapasztalatszerzésben - írja az unideb.hu.

 

Három erdélyi magyar egyetemet: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetet és a Partiumi Keresztény Egyetemet érintő együttműködésekről egyeztetett szerdán a Debreceni Egyetem vezetése az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kató Bélával, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorával, Pálfi Józseffel, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, Fekete Károllyal, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorával, Baráth Bélával. Az egyházi delegációt Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Bács Zoltán, a DE kancellárja fogadta.

 

A kuratóriumi elnök az együttműködési lehetőséggel kapcsolatban kiemelte, hogy olyan közös célokat tűztek ki, amelyek hozzájárulhatnak az erdélyi régió megtartó erejének növeléséhez, a helyi közösségek támogatásához.

 

– A határon túl élő magyarság érdeke, hogy a felnövekvő nemzedék a saját szülőföldjén boldogulhasson, és megkapja a megfelelő képzéseket. A régiónak a tudomány és a kutatások terén olyan együttműködésekre van szüksége, amelyek elősegíthetik a további fejlődést.  Az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat szeretnénk átadni az erdélyi felsőoktatási intézményeknek, valamint felhasználnánk a tőlük érkező tudást. Nagyon fontos, hogy az együttműködések során pályázati források révén közösen aknázzuk ki a kutatási és oktatási lehetőségeket. Akkor érhetjük el a helyi közösségeket támogató célunkat, ha egy erős oktatási bázist alakítunk ki a térségben – fogalmazott Kossa György.

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke elmondta: mindhárom erdélyi magyar egyetem érdekelt az oktatás fejlesztésében, tanulni szeretnének a Debreceni Egyetemtől, az alapítványi egyetemi modellel kapcsolatban pedig hasznos tapasztalatokat kínálhatnak a DE számára.


– Nagyon fontos az együttműködés, hiszen sokat tanulhatunk egymástól. A Partiumi Keresztény Egyetem olyan szakokat szeretne működtetni, amikkel Nagyvárad és térsége felelősségteljesen tudja kiszolgálni a munkaerőpiaci és a gazdasági igényeket. Meg kell találnunk azokat a megoldásokat, amikkel pótolhatjuk a hiányosságokat, és eredményeket érhetünk el. A Debreceni Egyetem számára a Sapientia Egyetem kapcsán az alapítványi működésről is tapasztalatokkal szolgálhatunk – hangsúlyozta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

 

Az együttműködésben a Református Hittudományi Egyetem is fontos szerepet kaphat. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a találkozó kapcsán kiemelte, az egyházkerület és a Református Hittudományi Egyetem is olyan kiegészítő tevékenységeket, szakokat, képzési formákat kínál, amellyel segíthetik az erdélyi magyar egyetemek hallgatóit.

 

– Vannak közös kutatási és oktatási kapcsolataink, amelyek a régmúltra nyúlnak vissza, ezeket kell fejleszteni annak érdekében, hogy ne csak a diplomaszerzést, hanem az elhelyezkedést is elősegíthessük. Az egész térséget lefedő stratégiát kell kidolgozni, ehhez megvannak a felkészült oktatóink, így a vendégoktatás és a hallgatócsere is megoldható. Az együttműködés révén olyan közös speciális képzési kínálatot nyújthatunk, olyan fejlődési lehetőségek nyílhatnak meg, amelyeket egyenként nem biztos, hogy el tudnánk érni – fogalmazott a püspök.

 

A tanácskozást követően a résztvevők megtekintették a Debreceni Egyetem új hallgatói komplexumát, a Learning Centert, az Egyetemi Templomot, a Református Kollégiumot, valamint a Kálvin téren található Püspöki Székházba és a Nagytemplomba is ellátogattak. 
 

Borítókép: unideb.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában