Nyugat felé vettek irányt

2022.02.10. 10:19

Derecske újabb testvértelepülési megállapodással gyarapította kapcsolatait

Együttműködési megállapodást írt alá Bordán Szabolcs (balról) és Németh Tibor

Forrás: Derecske Város/Facebook

A város egyik legkiemelkedőbb kulturális és gasztronómiai eseményén, a Derecskei Disznótor és Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásáron február 5-én írt alá együttműködési megállapodást Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere, illetve Németh Tibor, a mintegy 290 fős Pápadereske település első embere. 

 

– A névrokonság miatt figyeltünk fel a dunántúli településre, és mivel elhatározásunk, hogy a névrokonainkkal kapcsolatot ápoljunk, felkerestük a Pápától délnyugatra található település önkormányzatát. A kapcsolatfelvétel zökkenőmentesen zajlott, nyitottak voltak a kezdeményezésünkre. Már tavaly ősszel találkozót szerveztünk, és tárgyaltunk az együttműködési megállapodás aláírásáról. Az első látogatásunk alkalmával nagy szeretettel fogadtak bennünket, és ugyanígy tettünk mi is múlt szombaton, amikor a dunántúli község képviselői érkeztek meg hozzánk – osztotta meg lapunk megkeresésére Bordán Szabolcs. A megyénkbelieket augusztus 13-ra invitálták a pápadereskeiek, akkor majd a dunántúli kistelepülésen is aláírják a hivatalos együttműködési szerződést. 

 

A gyerekeknek nagy lehetőség 

 

Derecske város vezetősége minden olyan együttműködést támogat, amely a település érdekeit szolgálhatja, a mostani megállapodással például nyugat irányába nyit. 

 

– Természetesen célunk, hogy a helyi gyermekek Magyarország ezen területével is megismerkedhessenek. Az Alföldön felnövekvő nemzedéknek különösen szép az a táj, ami a Dunántúlon fogadhatja őket, de emellett úgy gondolom, az is fontos, hogy betekintést nyerjenek az ottani szokásokba, kulturális életbe. Éppen ezért a kisebbek üdültetését tűztük ki célul, továbbá a civil szervezeteink összekötésének lehetőségét részesítjük előnyben az újonnan aláírt együttműködésünkkel – részletezte a városvezető. 

 

Bordán Szabolcs azt is hozzátette, hogy Pápadereske nem az első névrokonuk, amellyel felvették a kapcsolatot: már meglévő testvértelepüléseik között szerepel Mátraderecske, valamint Deresk is. A városok együttműködései civil szervezeteket fognak össze, továbbá segítik a gazdasági és egyéb tevékenységek településeken átívelő megvalósulásának gördülékenységét. 

 

A múlt szombaton aláírt megállapodás után elmondható, hogy Derecske két legtávolabbi testvértelepülése között mintegy 800 kilométer a távolság, hiszen nyugat felől Pápadereske, keletről pedig Székelykeresztúr ápol szoros kapcsolatot a Hajdú-Bihar megyei várossal.

 

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában