Amit ma megtehetnénk...

2022.02.10. 11:30

A műszaki vizsgáztató és a kormányablak is érzi az emberek halogatását

Mint ismeretes, a kormány december végén a vészhelyzetre való tekintettel meghosszabbította a hivatalos okmányok lejárati idejét.

A lakosság nagy része inkább kivár és él a halasztás lehetőségével

Forrás: MW-archív

Legyünk őszinték: nyomokban sokunkban megvan az a finoman fogalmazva „energiatakarékos hozzáállás”, hogy igyekszünk nem elsietni a teendőket. A buzgóság a maximalisták shakespear-i mérge, szemben a mézédes halogatással. Erre vonatkozóan a türelmi idő vége felé várhatóan szemmel látható statisztikai görbét fog kirajzolni az okmányirodák és a műszaki vizsgáztató telepek előtti kígyózó sor. Természetesen a Pató Pál uras elodázás mellett sokan taktikai megfontolásból is igyekeznek kicentizni az időpontot. A később meghosszabbított okmány ugyanis később is fog lejárni. Kíváncsiak voltunk, mennyire jellemző, hogy a lakosság a halogatást választja. És arra, hogy gyorsabban és kényelmesebben végez-e, aki minél korábban megújítja okmányait. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt kérdeztük, mi a tapasztalat a kormányablakoknál. Úgy fogalmaztak, láthatóan csökkent az okmányügyintézési céllal érkezők száma, vagyis az emberek feltehetőleg élnek az érvényességi idő meghosszabbításával. A hivatal azt tanácsolja, akinek lejárt valamelyik okmánya, ne várjon az utolsó pillanatig, hanem éljen a rendelkezésre álló kapacitással, így gördülékenyen intézheti iratai sorsát. 

 

Ráérünk arra még? 

 

Tiba János, a Fékcentrum ügyvezető igazgatója a Napló kérdésére megerősítette, a műszaki vizsgáztatás tekintetében is érezhetően kivár a lakosság. A szakember elmondása alapján korábban naponta tíz-húsz autó műszaki vizsgáját készítették el, manapság pedig csak néhány járművet visznek a telephelyre. – A legtöbb autó ráadásul olyan állapotban érkezik, amit a forgalomba egyáltalán nem lenne szabad kiengedni. Így kénytelenek vagyunk közlekedésre alkalmatlannak nyilvánítani, mivel nem vállalunk felelősséget a járműért, miután elhagyja a műhelyt – mondta a szakember. 

 

Tiba János úgy látja, ha a moratórium lejártával kezdik vizsgáztatni az autókat a tulajdonosok, beláthatatlan várakozási időre kell majd számítani. Ráadásul nem csupán a sorban állás miatt bosszankodhat az, aki későn kap észbe: az áremelkedéseket figyelembe véve érezhető lesz a halogatás ára. – Az alkatrészek már most olyan mértékben drágultak, hogy gyakorlatilag napi árat tudunk mondani. Régebben előre képesek voltunk jelezni, nagyjából mennyibe fog kerülni egy autó rendbetétele, de manapság ez nem kiszámítható – mondta Tiba János.

 

HL 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában