Sajtótájékoztató

2022.02.11. 13:01

A közösen elért eredményeket védenék meg

Aktuális ügyeket érintően tartott sajtótájékoztatót pénteken Vitányi István országgyűlési képviselő.

Vitányi István országgyűlési képviselő | Fotó: Napló-archív

Tavaly döntött a kormány arról, hogy amennyiben öt százalék felett alakul a GDP növekedése, akkor nyugdíjprémiumot fizet. Mostanra 2,2 millió nyugdíjas 80 ezer forintot kapott kézhez. Az egységesség a Hajdú 4-es körzetben különösen fontos volt, hiszen ott sok TSZ-nyugdíjas él, akik jóval alacsonyabb összegű prémiumot kaptak volna.

 

Vitányi István kiemelte: 

a Fidesz-KDNP visszaadta, amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett.

– Nemcsak most, hanem a jövőben is fizetni fogjuk – mondta, hozzátéve, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje böszmeségnek nevezte a 13. havi nyugdíj kifizetését.

 

Fiatalokban, családban a jövő

 

A gyermeket nevelő családokat érintő adó-visszatérítés mintegy kétmillió szülőt érint. Vitányi István emlékeztetett: tavaly óta a négygyermekes családok egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót. – Több mint 600 milliárd forintot jelent a költségvetésnek a családi adókedvezmény kifizetése. A baloldal a 2009-es válság idején adókkal terhelte a családokat, Gyurcsány Ferenc pedig perverz újraelosztásnak nevezte a családi adókedvezményt – osztotta meg.

 

A 25 év alattiak SZJA-mentessége a számítások szerint 30-40 ezer forintos jövedelememelkedést jelent a fiataloknak. Vitányi István hangsúlyozta, hogy míg Gyurcsány Ferenc hozzáállása szerint el lehet hagyni Magyarországot, addig a Fidesz-KDNP célja, hogy a fiatalok itthon találják meg a számításaikat. Elmondta, örömteli, hogy tavaly többen jöttek haza, mint amennyien elhagyták az országot a külföldi munkavállalásért.

 

Kiemelte továbbá, hogy a minimálbér szintén a gazdaság jó teljesítésének következtében január 1-től 200 ezer forint, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forint lesz. Megjegyezte, 2010-ben az átlagkereset volt annyi, mint most a minimálbér. Vitányi István szerint, ha a baloldal ismét hatalomra kerülne, akkor a fenti kedvezményeket megszüntetné. Példaként hozta Szántai László, az ellenzék közös képviselőjelöltjének tevékenységét, aki a múlt embereit juttatná vissza hatalomra. 

 

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában