Népszerű a szakképzés

2022.02.18. 16:33

A gazdaság tárt karokkal várja a DSZC tanulóit

Szakmai és infrastrukturális fejlődést is hozott az elmúlt fél év a DSZC-nél.

Forrás: Molnár Péter

Nemcsak mesterséget kívánnak adni a tanulóik kezébe, hanem életpályát felvázolni számukra, amely a szakmai képzésükkel kezdődik és folytatódhat az egyetemi tanulmányokkal vagy a munkaerőpiaci elhelyezkedéssel. Erről Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója beszélt a középiskolai jelentkezés utolsó napján, pénteken tartott tájékoztatón. Elhangzott, bár csak a jövő héten tudnak végleges számokkal szolgálni, a részeredmények bizakodásra adnak okot és feltölthető a lesz a 2600 tanulói hely. A diákok ez alkalommal 18 ágazat 62 szakmája közül választhatnak. A főigazgató hangsúlyozta, a múlt évben tíz százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma, emelkedett a bejutáshoz szükséges tanulmányi átlag is, míg a lemorzsolódás az elmúlt hat hónapban nagyon alacsony, csupán három százalékos volt. Arra törekednek, hogy annak se engedjék el a kezét, aki nem jól mérte fel a képességeit, nem találta meg a helyét a képzésben, ahová felvételt nyert. Az egyik intézményben dobbantó, orientációs és szakiskolai évfolyamokon segítik e diákokat, alacsonyabb létszám és több odafigyelés mellett, ők is szakmai képzéssel kerülhetnek ki a DSZC kötelékeiből.

A félév vége felé ágazati-, szakmai- és keresztféléves vizsgákat tesz 770 felnőtt tanuló, kisebb részük jelenleg is ipari területen dolgozik, de csaknem 500 fő újként jelenik meg a munkaerőpiacon.

Elhangzott, 2020 szeptemberében elindították a szakképzés megreformálását, hogy azt a gyorsan fejlődő ipar igényeihez igazítsák. A mostani feladat a rendszer stabilizálása, és továbbfejlesztése. Ennek mérföldköveként bevezették a duális képzést. Cél, hogy a lehető legtöbb szakmában hozzanak létre együttműködést a gazdaság szereplőivel, így a diákok vállalati környezetben okulhatnak. Pillanatnyilag 70 céggel vannak ilyen kapcsolatban.

 

Szilágyi Sándor szólt az ötéves okleveles technikus képzésről is, melynek során a diákok egyes tantárgyakkal már középiskolás korukban a Debreceni Egyetemen beszámolt krediteket szerezhetnek.

 

Tanteremnyi gyártósor

 

Tirpák Zsolt a DszC kancellárja a Szakképzés 4.0 nevű újítási tervezet három alappilléréről tájékoztatott: az oktatók fejlesztése, továbbképzése; karriertámogatás; infrastruktúra javítása, vonzó iskolai feltételek kialakítása. Utóbbira helyezte a hangsúlyt, mert jócskán volt eredménye az elmúlt fél év beruházásainak. Több mint 200 millió forintból újították fel a Péchy Mihály Építőipari Technikumot, ugyanennyit költöttek a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola energetikai renoválására, napkollektorok felhelyezésére; modernizálták szintén ennyi pénzből a Irinyi János Technikumot. A Brassai Sámuel Műszaki Technikum Gáborjáni Szabó Kálmán utcai telephelyén járműipari ágazati képzőközpontot alakítanak ki. Itt építik ki a debreceni légijármű szakképzés technikai hátterét, míg a szakmait a Debreceni Egyetem Műszaki Karával összefogva. Terveik szerint összesen 8-9 milliárd forintos keretösszegből, duplájára bővítik a Brassai Sámuel Műszaki Technikumot, valamint a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumot, utóbbi kollégiummal is gazdagodik, illetve felújítják a Beregszászi Pál Technikumot. Tirpák Zsolt elmondta, a komplex kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztésre azért van szükség, mert a gép- és járműipari ágazatban tanulók létszáma az elmúlt három évben megháromszorozódott. Néhány hét múlva hadrendbe áll egy gyártósori szimulátor, azaz egy tanteremnyi mechatronikai sor, amellyel a diákok korszerű tudást szerezhetnek.

 

Vonzó a helyi munkaerő

 

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Pósán László az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, aki hangsúlyozta soha olyan fontos nem volt még a szakképzés Magyarországon, mint ma. Nélküle nem lenne modern vállalkozás kultúra. Debrecenben olyan világcégek jelentek meg, amelyekért más országok sokasága szintén versenyben volt. Ez azt mutatja, hogy hazánkban a munkaerő megfelelő képzettségi szinttel rendelkezik vagy minimális tudásfejlesztéssel képes kiszolgálni az idetelepülő modern vállalatokat. Kijelentette, hogy ma az ember élete során több ipari forradalmat is megél, ezt a nagyon gyors fejlődést kell követni a szakképzésnek.

Dr. Pósán László
Forrás: Molnár Péter

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában