A magyar kultúra napja

2022.01.25. 12:17

Vitányi István: Történelmi hagyományaink, kulturális örökségünk nem egy mellékes ügy

A honatya biharkeresztesi beszédében hangsúlyozta: a magyarság egyik legnagyobb közös megtartóereje kultúrájának ápolása.

Vitányi István

Forrás: hbmo.hu

A magyar kultúra napját ünnepelték január 24-én a biharkeresztesi művelődési házban. Ünnepélyes szablyaátadás és színházi előadás követte a köszöntőket. Dani Béla Péter polgármester köszöntőjében kiemelte: január 22-én a Himnusz születése mellett Bocskai István fejedelemre és Szabó Magda íróra is emlékeznek.

Forrás: hbmo.hu

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta, a határ mindkét oldalán élő magyarságot az elmúlt évtizedek alatt sokszor próbára tették a különböző nemzeti-, társadalomi- és gazdaságpolitikai áramlatok. – Egy nagy közös megtartóerőnk mindig volt: ez pedig a kultúránk. Történelmi hagyományaink, kulturális örökségünk nem egy mellékes ügy, mint ahogy azt sajnos sokan gondolják és hirdetik - hangsúlyozta a honatya.

Forrás: hbmo.hu

  Vitányi István kiemelte, az értékalapú gazdálkodásnak nemcsak fizikai, hanem lelki és szellemi haszna is van, amelyek szintén az emberiség sajátos szükségletei. Ezek táplásása nélkülözhetetlen a fenntartható és jól működő társadalmak, közösségek kialakításához. – Kimondottan fontos, hogy kultúránk minden egyes elemére erőforrásként tekintsünk. Nekünk, döntéshozóknak az a szerepünk és kötelességünk, hogy a megfelelő kereteket biztosítsuk ehhez - húzta alá az országgyűlési képviselő. Hozzátette: Magyarország a GDP 1 egész 1 tized százalékát fordítja kultúrára. Európában csak Izland és Észtország mondhat el hasonlót magáról.

Rámutatott arra is, hogy Biharkeresztesen sok olyan fejlesztés valósult meg, amelyek elősegítették a közösségi tevékenységeket és teret biztosítottak a kulturális élet gyakorlására.

– Az elmúlt bő egy évtizedben olyan döntések születtek, amelyek a kultúra területén is megalapozták azt, hogy e tekintetben sincs szégyenkezni valónk európai kitekintésben sem – mondta Vitányi István. – Igyekszünk megbecsülni és minél megfelelőbb módon megfizetni a területen dolgozókat. Elég, ha az idei 20 százalékos általános bérfejlesztésre gondolunk, ami a kulturális szféra egészét érinti. Mindezek mellett pedig számos civilszervezet, kulturális és művészeti csoport, a szabadidejét nem kímélve, nap mint nap tesz hozzá komoly erőt és energiát ahhoz, hogy kultúránk éljen és gyarapodjon – emelte ki.  

Forrás: hbmo.hu

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a kultúra múlt, jelen és jövő. Meg kell őrizni, élni kell benne és ápolni kell. Ennek szellemében, a hajdú-bihariak összetartozásának jelképeként átnyújtotta Biharkeresztes polgármesterének a Bocskai-szablyát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában