„Fatető! Fatető! Deszka-madáretető”

2022.01.28. 16:47

Versmondással avatták fel az óvodások a Tócóskert első közösségi madáretetőjét

Gyerekek és természetbarát felnőttek gyűltek össze péntek délután az Angyalföld téren, a Hétszínvirág Óvoda előtti zöldterületen, a Future of Debrecen madáretető-avatási eseményén.

Forrás: Molnár Péter

– Ha madárdalra vágysz, ne kalitkát vásárolj: ültess fát! – tanácsolta a résztvevőknek Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. A Future of Debrecen munkacsoport tagja elismerően hozzátette, nem véletlenül állítják fel óvodák közelében az etetőket, hiszen az óvodákban a környezetvédelmi nevelés kimagaslóan jó, és a gyerekek valóban felelősségteljesen és örömmel veszik ki a részüket az állatok védelméből.

 

– Mutassunk jó példát, hogy van egy közösség, akit érdekel a természet, és annak a védelme. Arra kérjük a madárbarát és természetkedvelő embereket, hogy bármikor, ha erre járnak, töltsék fel az etetőket. Pár marék napraforgón kívül nem kell más, csak egy kis jó szándék – mondta a természetvédő.

Forrás: Molnár Péter

Váradi Zoltántól megtudtuk, a Future of Debrecen programjának köszönhetően több közösségi madáretető is helyet kap a városban. Valamint, a tavasz közeledtével elindítják az odúkihelyezési programot, ami a madarak lakhatását fogja szolgálni.

 

A Természettár vezetője elmondta, a téli madárvédelemnek vannak aranyszabályai. Például az etetési időszak alatt  – amíg be nem köszönt a tavasz – nem szabad üresen hagyni a madáretetőt. A segíteni vágyók napraforgót, diót, almát, sótlan szalonnát, kölest is hagyhatnak a fából készült kis házikóban. Azonban pékárut, sós rágcsálnivalókat, kolbászt és nyers tésztát nem tanácsos adni a szárnyasoknak. A könnyen követhető szabályokra az etetőkre kihelyezett képes tábla is felhívja a figyelmet.

Forrás: Molnár Péter

Az avatás után az óvodás gyerekek a pedagógusok segítségével feltöltötték élelemmel a madarak alkalmi menedékhelyét, majd közösen elszavalták Nemes Nagy Ágnes Hóesésben című versét. 

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában