Nagyrábén is működik egy

2022.01.18. 16:59

Szilárd pontként, az alapoknál segítenek a Biztos Kezdet Házak

Támogatásukra pályázatot írt ki a belügyminisztérium.

Forrás: Matey István

A kis Fecót nem különösebben zavarta, hogy többen is sajtóeseményre gyülekeztek a nagyrábéi Biztos Kezdet Házban kedden, ehelyett már rutinosan nyúlt a játékszintetizátor felé. - Nagyon szeret zenélni - tudtuk meg Fecó édesanyjától, Vakuláné Csatár Melindától, aki elmondta, hogy számukra minden tekintetben óriási segítség a hálózat. 

A gyerekek fejlesztésén túl igazi közösségként együtt szoktunk főzni, mosni, de kirándulásokra is eljárunk, ami a járvány idején megélt bezártság után igazi felüdülés volt

– tette hozzá. A nagyrábéi Tündér Lala Biztos Kezdet Ház 2018 óta segíti a település gyermekeinek felzárkóztatását. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár a tájékoztató apropójáról elmondta: 

január 14-én a kormány 407 millió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett a Biztos Kezdet Gyerekházaknak.

 - Jelenleg 107 ilyen intézmény működik hazai támogatásból az országban, a megyében összesen tíz. Ezek évente 2500 gyermeket fogadnak és látnak el. A felhívás további 50 újabbnak ad lehetőséget arra, hogy hazai támogatásúvá váljon – jegyezte meg Langerné Victor Katalin. Megtudtuk: a Biztos Kezdet Gyerekházakat uniós forrásból mintaprogramként hívták életre, jellemzően civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak pályáztak rá.

 

A hálózat egyedülálló Európában, hiszen 2010-ben a magyar kormány felkarolta ezt a kezdeményezést, pályázati forrást rendelt mellé, kiterjesztette, majd beillesztette a hazai rendszerbe

– mutatott rá a helyettes államtitkár. Az új pályázatról elmondta: egy gyermekház 8 millió 100 ezer forintra tud pályázni, de az anyagi forrásnál fontosabb, hogy ezáltal kiszámítható jövőt is kapnak, hiszen a támogatást három évre ítélik oda, így ez idő alatt a családok biztosan élhetnek a házak kínálta lehetőségekkel. Megtudtuk továbbá, hogy az új házak esetében 150 munkahely is létesül, ezáltal a szakemberek az adott térségben juthatnak foglalkoztatáshoz, de a pályázat azt is lehetővé teszi, hogy egy alkalmazott alacsony iskolai végzettséggel rendelkezhessen; de kitétel, hogy a helyi közösségből kerüljön ki. - A gyermekház nem bölcsőde, nem óvoda, és nem is gyermekmegőrző. 

Itt az édesanyák együtt játszanak a gyermekükkel, közösen fejlesztik őket a szakemberekkel. Mozgás-, beszéd- és gondolkodásfejlesztés párhuzamosan zajlik, de a közösségi élet is jelentős

– mutatott rá a helyettes államtitkár.

Tiszai Károly, a település polgármestere az eredményekről számolt be, ugyanis az idei volt az első év, hogy a gyermekház ballagói óvodáskorba léptek, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívak voltak a fogadó intézmény részéről. - Látható eredménye van az itt végzett munkának - hangsúlyozta a polgármester. A nagyrábéi Tündér Lala Biztos Kezdet Házban jelenleg tíz gyermeket látnak el, ők kilenc családból kerültek ki. Balogh Gyula, az intézmény szakmai vezetője szemléletes hasonlattal mutatott rá a házak jelentőségére. - Azt mondta egyszer egy görög bölcs, adj egy szilárd pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot. Sajnos nagyon sok családból hiányzik az a szilárd pont, amely által a gyerekek boldogok és kiegyensúlyozottak lehetnek – mondta. Hozzátette:

a Biztos Kezdet Házak egyfajta szilárd pontként az alapoknál tudnak segíteni, mint például a nyelvi és szociokulturális hiányosságok.

- Itt nemcsak egy második családra találhatnak a körünkben, hanem olyan szakemberek segítik a szülőket a logopédustól és pszichológustól kezdve a fejlesztő pedagógusokon át, akiknek a szolgálatait amúgy nem tudnák igénybe venni – hangsúlyozta Balogh Gyula. - A mi gyerekházunk fontos filozófiája, hogy az eltérő és különböző hátterű gyerekek gyűjtőhelye legyünk. Ne csak szegény gyerekek járjanak ide, hanem a tehetősebb réteg is, ezáltal biztosított az egymástól való tanulás, hiszen az életben is együtt kell előrehaladnunk – mutatott rá az intézményvezető. Ezt követően a kis Fecó társaival tovább klimpírozhatott. 

 

MI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában