Debreceni Egyetem

2022.01.24. 11:20

Összefogás a méhnyakrákos betegekért

Fontos a megelőzés.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara idén is csatlakozott a European Cervical Cancer Assiciation (ECCA) kezdeményezéséhez, az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálat és a HPV elleni védőoltás fontosságára.

Az Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszéke hetedik éve vesz részt az európai megelőzési hét programjaiban.

Az idei rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a betegekkel való együttérzés és a segítő támogatás kifejezéseként a kar dolgozói és hallgatói a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizáló gyöngykarkötőket fűztek pénteken délelőtt a kar „A” épületének aulájában. Az Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszéke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Osztályával, a Nyíregyházi Mályvaponttal, valamint a Miraculum Egyesülettel együttműködve rendezte meg a figyelemfelhívó akciót.

Forrás: unideb.hu

– A kezdeményezéssel azt erősítjük, hogy a daganatos betegségek, köztük a méhnyakrák megelőzhető, a szűrővizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen és életmentő. Tanszékünk számára fontos, hogy a megelőzés mellett tegyük le a voksunkat, a nők egészégvédelme, egészségfejlesztése prioritást élvez a tevékenységünkben. Elsősorban ugyan oktatással foglalkozunk, de igyekszünk támogatni minden ilyen társadalmi megmozdulást – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Jávorné Erdei Renáta, a Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék vezetője.

Forrás: unideb.hu

A gyöngyfűzésen a járványügyi helyzet miatt egymást váltva, kis csoportokban, néhány perces foglalkozásokon vehettek részt az EK dolgozói és a hallgatók. Az elkészült gyöngykarkötőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán fekvő daganatos betegekhez juttatták el. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét magyarországi főszervezője a méhnyakrákban szenvedő nők gyógyulását és a megelőzést segítő Mályvavirág Alapítvány volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában