Védik a területet

2022.01.09. 07:00

Nincs tovább parkolás az Auguszta mellett

Az önkormányzat lépett, az intézkedés célja a debreceni Nagy­erdő védelme.

Forrás: Ásztai Csaba-archív

Véget vetett az önkormányzat az illegális parkolásnak a Móricz Zsigmond úton. Hosszú évek óta bevett szokás volt, hogy aki autóval érkezett az Augusztára, az az út mentén hagyta a járművét, súlyosan károsítva a Nagyerdő természetvédelmi területét. 

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy különösen azóta lett népszerű ez a parkolási mód, amióta a klinika területén belül – az első ingyenes félóra után – meglehetősen borsos árat kell fizetni a várakozásért. 

A Móricz Zsigmond úton általában már a reggeli órákban megtelt a „parkoló”, az autósok minden négyzetmétert kihasználtak, és a folyamatos igénybevétel miatt előbb a területről eltűnt a fű, később pedig – egy-egy kiadós eső után – a gépkocsik már el is akadtak a sárban. Mindez azonban nem szegte az autósok kedvét, akik egy-egy jó helyért több kört is megtettek, mire a szemfülesek végre lecsaphattak egy megüresedett parcellára. Az önkormányzat mostanra elégelte meg a kialakult helyzetet, és úgy döntött, faoszlopok kihelyezésével akadályozza meg a további rongálást. 

 

Közösen a Nyírerdővel 

 

A részletekről a polgármesteri hivatal sajtóosztályától kértünk tájékoztatást. Válaszukban azt írták: a lépést a Nyírerdő Zrt.-vel közösen a Nagyerdő védelmének érdekében hozták meg. A Móricz Zsigmond út mentén elhelyezett 1,8 méter magas oszlopokat 50 centi mélyen ásták a földbe, egymástól nagyjából kétméteres távolságban. 

 

Válaszukban emlékeztetnek: a Nagyerdő hazánk első természetvédelmi területe, amelyet elődeinktől kaptunk örökségül, és amelyet meg kell őriznünk a jövő nemzedékei számára. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy január elsejétől a klinika Pallagi úti oldalán található önkormányzati parkolóban kedvezményesen váltható parkolójegy. 

Hangsúlyozzák: amellett, hogy a város fizetős övezetei közül ott a legkedvezőbb a díjszabás, 560 forintért már napijegyet is lehet váltani. Az önkormányzat ezzel a gépjárművel érkező betegek és hozzátartozóik kulturált várakozását, továbbá a zöldterületek védelmét is segíti – fogalmaznak. 

 

A terület rendezése a parkolási mizéria megszüntetésével nem ért véget, az út mentén található egykori sétányt ugyanis mintegy 400 méter hosszan felújítják, így ez a terület a jövőben a parkoló autók helyett a debreceniek kikapcsolódását szolgálja majd. A mulccsal borított sétány két oldalát füvesítik, és az erdő felőli oldalán egyoszlopos kocsányostölgyfa-sort telepítenek. A sétány felújításának munkálatai a tervek szerint 2022 végére fejeződnek be – zárul a polgármesteri hivatal közleménye. 

 

Reagált a Debreceni Egyetem 

 

A parkolási gondok enyhítésére a Debreceni Egyetem kedvezményes díjszabású parkolózónát alakít ki – írja a felsőoktatási intézmény sajtóosztálya a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mint fogalmaznak, az egyetem folyamatosan javítja a parkolás feltételeit az intézmény területén. 

A Móricz Zsigmond út tehermentesítése érdekében a Klinikai Központ 1-es számú telepén, a Tüdőgyógyászati Klinika mögött 165 férőhelyes parkolózónát alakítanak ki, amelyet az általános egyetemi parkolási díjakhoz képest kedvezményes áron vehetnek majd igénybe az autósok. 

A parkolót február végétől használhatják a klinikai központba érkezők – hangsúlyozzák a közleményben. 

 

Takács Tibor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában