Olvasói panasz és válasz

2022.01.16. 07:00

Nem minden parkolóban érvényes a térítésmentesség

Állami és önkormányzati tulajdonban álló parkolóhelyeken ingyenesen parkolhatnak a mozgáskorlátozottak.

Illusztráció

Forrás: MW-archív

Olvasónk levelére hivatkozva kerestük meg a debreceni polgármesteri hivatalt, hogy kiderüljön, mi alapján és melyik – debreceni önkormányzat által bérbe adott – parkolóban lehetséges ingyenesen várakoznia a mozgásában korlátozott személynek? Mint kiderült, az önkormányzat közterületi parkolóhelyeket egyáltalán nem ad bérbe parkolók üzemeltetéséhez. 

 

Magánban nem érvényes 

 

A debreceni polgármesteri hivatal közölte, a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával minden, az arra kijelölt helyen és azon kívül is ingyenesen parkolhat, de csak állami és önkormányzati tulajdonban álló parkolók esetén (az erre a célra kialakított parkolóhelyeken), így javasolják ezen parkolók használatát, melyek továbbra is térítésmentesen vehetők igénybe. 

– A városban található, magántulajdonban álló és üzemeltetett parkolókban azonban nem érvényes a térítésmentesség a mozgásában korlátozott személy esetében sem, ezek használatáról minden esetben egyénileg a tulajdonosnak van joga dönteni 

– állt válaszukban. 

 

Mint írták, általában véve a KRESZ értelmében a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a tárcsa használatával egy óra időtartamig a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel), vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. (A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban e járművekre is irányadó.)

 

PSZ 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában