Mit szabad és mit nem?

2022.01.15. 20:00

Minden, amit a téli időszak horgászrendjéről tudni kell

A horgászat egyik nagy előnye, hogy télen és nyáron űzhető szabadidős tevékenység.

Illusztráció

Forrás: MW-archív

Megyénkben jelenleg 22 ezer regisztrált horgász van, azonban éves engedélyüket január végéig meg kell majd újítaniuk. Erről és a téli időszak egyéb tudnivalóiról kérdeztük a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségét. 

 

– Aki horgászni szeretne, annak minden évben ki kell váltania az állami horgászjegyet, amely a tárgyévben, valamint a következő év január végéig érvényes. Amennyiben ez megvan, és nem követett el szabálysértést, az tudja kiváltani a területi jegyet – hangsúlyozta Cserepes Norbert ügyvezető elnök. 

 

Mivel a szövetség területén javarészt csak folyóvizek vannak, így azokon az éjszakai horgászat tilos, hiszen ha valaki a sötétben a vízbe esik, nagyon kicsi az esély, hogy más segíteni tudjon neki. 

Magyarországon a folyóvíz jegén tartózkodni tilos, tavakon pedig csak abban az esetben lehet és működhet a lékhorgászat, ha az összefüggő jégvastagság meghaladja a 10 centimétert

– nyomatékosított Cserepes Norbert. Itt megjegyezte, remélik, hogy a mostani télen lesz annyira tartós hideg, hogy a folyóvizek is be tudnak fagyni és a halaknak pár napig nyugalmuk lehet. Bár az utóbbi évek tapasztalatai alapján erre kicsi az esély. 

 

– A tél döntően a ragadozó halak horgászata. Ilyenkor az egyéb halak a víz mélyebb részeibe húzódnak vissza, elvermelnek és nem is táplálkoznak ez idő alatt – emelte ki az elnök. Mint elmondta, a tilalmi időszak majd csak februárban kezdődik a csukatilalommal, azonban az országostól eltérő szabályozást alkalmaznak a halak méretét illetően. E szerint Hajdú-Biharban a csukát nem 40, hanem 50 centiméter, míg a süllőt 30 helyett 40 centiméter feletti hosszúságban lehet megtartani. Ezekről a horgászok a horgászrendben és a területi engedélyből is tájékozódhatnak. 

 

Helyi szabályok 

 

Az országos tilalmi időszaktól eltérően vannak területspecifikus szabályok a megye horgászrendjében. Éjszakai horgásztilalom van érvényben a szövetség kezelésében lévő valamennyi nem folyóvízterületen január 31-éig. Ilyenkor este 22 óra és reggel 6 óra között tilos a horgászat. A vermelő harcsa nyugalma érdekében annak fogása és megtartása egészen február végéig nem engedélyezett. A halradar használata pedig március 15-ig tiltott. – Pergető horgászattal leginkább csukára, süllőre, sügérre, harcsára, balinra mennek a horgászok. Ehhez lehet műcsalit vagy élő csalit használni. Előbbit meg lehet venni a boltban. Az utóbbinál viszont Hajdú-Bihar megyében csak a 15 centiméter feletti keszeget lehet használni. Továbbá csak abban a vízben lehet élő csalizni, amelyből a horgász azt kifogta ismertette Cserepes Norbert. 

 

A horgászok figyelmét felhívta arra is, hogy mindig készüljenek fel a téli időben való horgászatra. A megfelelő felszerelés és csalik mellett szenteljenek elég figyelmet az időjárásnak megfelelő öltözékre. Továbbá gondoskodjanak a biztonság kedvéért arról is, ha egyedül mennek horgászni, mindig tudassák valakivel, hogy hol lesznek. 

 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában