Aszfaltból sosem elég

2022.01.13. 07:00

Még mindig van mit aszfaltozni a megyében

Tavaly Hajdú-Biharban több mint 8,5 milliárd forintnyi burkolatfelújításra kötött szerződést a Magyar Közút.

Forrás: MW-archív

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tavaly év végén bejelentette: évtizedes útfelújítási csúcs dőlt meg 2021-ben, több mint 1250 kilométeren dolgoztak tavaly. Közleményükben úgy fogalmaztak: az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el vagy legalább kezdődött meg 2021-ben. 2017 óta összesen 175 kilométernyi gyorsforgalmi út rekonstrukciója zárult le a forgalom folyamatos fenntartása mellett – közölte az ITM. 

Tudatták, a Magyar Közút tavaly lezáruló vagy megindított beruházásaiban összesen mintegy 480 szakasz újul meg. A több mint 1250 kilométert érintő fejlesztések összértéke meghaladja a 220 milliárd forintot. 

A ráfordítások felét a kistelepülések lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló Magyar falu program biztosította, az ennek forrásaiból támogatott projektek tették ki a beavatkozásokban érintett útszakaszok több mint négyötödét, a rendbe tett kilométerhossz csaknem kétharmadát. 

 

Kis híján 50 kilométer 

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től érdeklődtünk arról, az általuk fenntartott utak közül tavaly hány kilométernyi újult meg a megyében. 

 

– 2021-ben Hajdú-Bihar megyében több mint 44 kilométernyi út újult meg, további 19 kilométer esetében pedig kivitelezési szerződéssel rendelkezünk, mely felújítások a téli üzemeltetési időszakot követően valósulhatnak meg. Így a 2021-ben leszerződött felújítások teljes hossza meghaladja a 63 kilométert – tudatta Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető. Hozzátette:  Valamennyi felújítás a Magyar falu programban valósult meg. A 2021-ben már befejeződött munkák összértéke meghaladja az 5,5 milliárd forintot, a már leszerződött és tavasszal megvalósuló munkák további 3 milliárd forint értékűek, így a 2021-ben szerződött burkolatfelújítási munkák összértéke meghaladja a 8,5 milliárd forintot.A rendelkezésre bocsátott adatokból kiderül, a leghosszabb megújult útszakasz a Bihartorda–Nagyrábé–Bakonszeg közötti út, a 4213-as számú mellékút több mint 8 kilométer hosszan kapott új burkolatot ezen a részen, de a 4213-as egy másik, 5 kilométeres szakaszát is aszfaltozták Bakonszeg és Berettyóújfalu között. 

 

Már készítik elő a továbbiakat 

 

A beavatkozások részeként a társaság munkatársai a meglévő burkolat profilmarását végezték el, majd kötő- és kopóréteg beépítésével alakították ki az új burkolatot. – A vízelvezetést a meglévő vízelvezetési rendszer felújításával, jó karba helyezésével biztosítottuk, valamint az útpadkákat is rendeztük. Ahol szükséges volt, a belterületi szakaszon a kiemelt szegélyek cseréjét is elvégeztük, megújultak érintett műtárgyak, átereszek, peronok, és ahol lehetőség volt rá, autóbuszöblök is épültek. Szükség szerint megújultak a forgalomtechnikai berendezések, új burkolati jelzéseket festettünk fel és sérült közúti jelzőtáblákat is cseréltünk a felújítással érintett szakaszokon – részletezte. 

 

A 2022-re tervezett felújítások jelenleg előkészítés alatt állnak, a tervek szerint több mint 41 kilométernyi útszakasz újulhat meg a megyében, amennyiben a szükséges források meglesznek. 

 

KD 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában