Ez történt a testületi ülésen

2022.01.29. 12:53

Lőudvar is lesz a vadonatúj újfalui Honvédelmi Sportközpontban

A biztonságos működésre, a béremelésekre, a fejlesztésekre fókuszál a város költségvetése.

A Honvédelmi Sportközpont látványterve | Forrás: Facebook / Muraközi István

– Megpróbáltuk a lehető legkorábban összeállítani a költségvetést, hogy a következő hónaptól már ezek a számok éljenek – hangsúlyozta Muraközi István polgármester a berettyóújfalui önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén. A városatyák aznap összesen 18 napirendi pontot tárgyaltak meg, s megszavazták a költségvetést.


A város idei költségvetését 5 milliárd 200 millió forintos főösszeggel állapították meg. Muraközi István kifejtette, az előző évekhez képest ennek sarokszámai alacsonyabbak, ami abból adódik, hogy az idén kifutnak az előző uniós pályázati ciklus beruházásai.


– A működés biztosítása nagyon fontos, sok esetben nem könnyen megoldható feladat, de szerencsére a béremelésekhez a magyar állam kiegészítő támogatást nyújtott. Így a költségvetésünk 60 százaléka működési költség, 40 százaléka felhalmozás – ismertette Muraközi István. Hozzátette: az útalapos utcák emelt szintű karbantartására 100 millió forintot különítettek el. Ebből az összegből csaknem 4 kilométernyi útszakasz újulhat meg mart aszfaltos technológiával. 

 

Szavaztak a tiszteletdíjukról


A testületi ülésen döntöttek a tiszteletdíjakról is. Az önkormányzati képviselőket ettől az évtől 120 ezer forint, a bizottsági elnököket további 72 ezer forint, míg a bizottság tagjait 36 ezer forint tiszteletdíj illeti meg. Muraközi István polgármester illetménye 975 ezer forintra módosul, míg a költségtérítése 146 ezer 300 forintra. Bónácz János alpolgármester illetménye ez év elejétől 877 ezer 500 forint.

Összesen tizennyolc napirendi pontot tárgyalt a város képviselő-testülete | Forrás: Facebook / Muraközi István


A képviselő-testület elfogadta Kertész Balázs háziorvos február 28-ával történő felmondását. A berettyóújfalui betegellátásban 31 éve dolgozó szakember nyugdíjba vonul, helyét március 1-től Kolcsár Lajos Levente belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos veszi át a 3. számú felnőtt háziorvosi körzetben. Továbbá elfogadták Zámbori Péter benyújtott pályázatát is. A szakember a Herpály-Team Kft. ügyvezetői tisztségét tölti be a következő 5 évben.


Muraközi István polgármester az épülő Honvédelmi Sportközpont építéséről elmondta, a kormány még 2017-ben határozott arról, hogy ilyen multifunkcionális létesítményeket épít az ország több településén, köztük Berettyóújfaluban is.

A tervezett komplexum a jelenlegi lőtér és a 42-es főút közötti területen kap majd helyet, célja az egészséges és összetartó közösségek erősítése, és alkalmas lesz még a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb rendezvényeket is szolgálni.

Része lesz továbbá egy nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt lőudvar. A honvédelmi neveléshez kapcsolódó képzések között pedig lehetőség adódik küzdősportok, valamint sportlövészet elsajátítására és gyakorlására is. A sikeres megvalósítás érdekében az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a BMSK Zrt.-vel.


– Az önkormányzat feladatai közül a terület közművesítése és a közútcsatlakozás kialakítása is kikerült, ezzel jelentős anyagi terhektől megszabadítva a költségvetésünket. A megközelítőleg 1 milliárd forint értékű komplexum építésével olyan épülettel gazdagodhat a város szabadidő- és versenysportja, amely nemcsak a helyi, de a térségi gyerekek sportolási lehetőségét biztosítja – emelte ki a polgármester.

 

Megújulhat két utca


A fentieken túl a képviselő-testület többek között elfogadta a Hajdú-Bihar megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjainak, valamint a szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztásárról szóló előterjesztéseket, jóváhagyta a Bihari Múzeum állományrevízióját és a Budai Nagy Antal utca 3. szám alatti ingatlan értékesítésére vonatkozó versenytárgyalás eredményét is.


A testületi ülésen továbbá Muraközi István tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a Vidékfejlesztési programban beadott támogatási kérelmük döntése megérkezett, az önkormányzat 293 millió forintot nyert a Morotva és a Monostor utcák felújítására. A beruházás teljes költségvetése 308 millió forint.

 

BS 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában