Csütörtökön adták át

2022.01.20. 15:06

Kormányablak lett a nádudvari okmányirodából

Egy híján húsz kormányablak működik Hajdú-Bihar megyében a mai naptól – mondta Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja csütörtökön Nádudvaron, a helyi kormányablak ünnepélyes átadóján.

Forrás: Tóth Imre

Rácz Róbert felidézte, az elmúlt 11 évben végigkísérhette azt, hogy lett a hatósági, államigazgatási ügyintézés egy egészen más élményt nyújtó szolgáltatás Magyarországon. – A Hajdú-Bihar megyében működő államigazgatási kormányhivatali intézményrendszernek, és azon belül a most már 19 kormányablaknak a működése az itt élő állampolgárok legnagyobb megelégedésére 11 éve töretlenül zajlik  – hangsúlyozta. Nádudvaron a Fő út 119. szám alatt korábban okmányiroda működött, ami csütörtök déltől már kormányablakként fogadja az ügyfeleket. Ez az átalakulás nemcsak az elnevezésében jelent változást, hanem tartalmában is, hiszen ezentúl kétezer ügytípust lehet intézni helyben. – Az utolsó békeévben közel 10 ezer ügyfelünk volt ebben az okmányirodában, ez a szám növekedni fog most, hogy kormányablakká „nemesült” – tudatta a kormánymegbízott, aki elmondta, a kormányablakrendszer egyik büszkesége az, hogy a lakosok az ország bármely pontján ugyanolyan minőségű szolgáltatást kapnak az államtól. 

A vidéki élet méltósága és tisztelete megköveteli azt, hogy az állam azonos szinten szolgálja ki a polgárait, legyenek azok bárhol is

– szögezte le Rácz Róbert.

Dr. Domokos Péter kormányablakokért felelős miniszteri biztos tudatta, az országban ez a 309. kormányablak-megnyitó 2011 óta. – Hat és fél millióan, az ország kétharmada él olyan helyen, ahol van egy kormányablak a közigazgatási határon belül, ezt egészíti még ki a kormányablakbusz-hálózat. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bár a covid minket is megtépázott, ettől függetlenül ebben az időszakban is sikerült tovább fejlesztenünk a hálózatot, sikerült bevezetnünk egy újfajta képzési rendszert. 2019 volt az utolsó békeév, akkor 14,6 millió ügyféltalálkozás zajlott a pultoknál, ahogy jött a covid, ez lecsökkent 10 millió 608 ezerre. A tavalyi évben 11 millió 519 ezer, átlagosan 8 és fél perces ügyféltalálkozás zajlott le az ablakoknál – ismertetett néhány adatot.

 

A város lakossága nagyon pozitívan fogadta azt, hogy az okmányiroda kormányablakká alakult

– erről már Maczik Erika, Nádudvar polgármestere beszélt. Hozzátette, mindenki örömére szolgál, ha a helyben intézhető ügyek száma bővül. – Most egy olyan pillanatnak lehetünk tanúi a vidéki Magyarországon, amikor a területi esélyegyenlőség megteremtése valósul meg a közigazgatási szolgáltatások, illetve a hatósági ügyek hozzáférésében – mutatott rá.

 

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a magyar közigazgatás az elmúlt időszakban jelentősen átalakult, ennek nyertese egyértelműen a vidék. – Egymásra talál itt minden szándék: a támogató figyelemé, a szolgáltató államé és az érdeklődő ügyfélé, aki reményei szerint minél hamarabb szeretné elintézni dolgát. Nem volt ez mindig így, Nádudvar életében ennek a helynek története van – utalt a múltra. – Ez a városháza sem túlságosan régen épült, korábban az ügyintézés ennek az udvarnak a hátuljában volt elérhető, kellő kihívás volt odatalálni. De aki megtalálta az utat, az biztosan számíthatott arra, hogy hosszú sorban állás nélkül el tudja intézni az ügyeit. Változott a világ azóta, akár Hajdúszoboszló, akár Püspökladány vonatkozásában az a környéken élők tapasztalata, hogy az állam jól működik, a legjobban pedig a kormányablak – vallja a képviselő, aki arra is kitért, választókerületében ez már a negyedik kormányablak.

 

Szegi Emma, Kaba polgármestere is köszönetét fejezte, mint mondta, kényelmes helyzetben vannak Püspökladány, Hajdúszoboszló és Nádudvar szomszédságában. Bizonyos napokon az ő településükön is vannak elérhető szolgáltatások, s a kijáró kormányablakbusz igen nagy segítség.

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában