Látványos kiállítás

2022.01.18. 14:12

„Kipakolás” volt a Műszaki Karon

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának építész hallgatói látványos kiállítás keretében mutatták be a félév során, a gyakorlati kurzusok keretében elkészített maketteket, rajzokat és tablókat.

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

– Az eredeti célunk az volt, hogy a hallgatók diáktársaiknak, valamint ismerőseiknek, rokonaiknak is bemutathassák, mivel foglalkoztak az előző félévben. Alapvetően az építészeti tervezés tantárgyak, illetve az ezeket kiegészítő kreatív grafikai tárgyak „kipakolása” látható a rendezvényen. A félévek alatt a hallgatók aktuális tudásának megfelelő szintű építészeti feladatokat kell megoldaniuk. Az első évesek esetében ez a tériséggel és a három dimenzióval való gondolkodást jelenti. A második évben már épületekről, építészeti problémákról beszélünk. Nagy örömünkre szolgál az a tendencia, hogy egyre több fiatal szeretne nálunk tanulni. Annak a műterem-struktúrának és családias légkörnek, amit itt meg tudunk valósítani, személyes és módszertani vonzereje van. Sokkal intenzívebben tudunk foglalkozni a hallgatókkal, mint egy több száz fős évfolyam esetén – fogalmazott Szentirmai Tamás DLA tanszékvezető, egyetemi docens.

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

A „Kipakolás” minden alkalommal meghatározó rendezvény – fogalmazott dr. habil. Husi Géza oktatási dékánhelyettes, a Mechatronikai Tanszék tanszékvezetője, majd hozzátette, az utóbbi időben a Műszaki Karról a járműipari képzések fejlesztése kapcsán lehetett elsősorban hallani. 

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

– Nagyon szeretném, ha nem felejtkeznénk el az egyéb szakokról sem, amelyek között a második legrégebben alapított építészmérnök szak az 1960-as évek óta folyamatosan működik itt Debrecenben – hangsúlyozta. Rámutatott: a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara előrejelzése szerint generációváltásra lesz szükség, ugyanis sok építész a megyében hamarosan nyugdíjba fog vonulni. Manapság jelentős az a tendencia, hogy hallgatóink a BSc szak elvégzése után elmennek más felsőoktatási intézménybe, vagy akár az országhatáron kívülre, mert úgy gondolják, hogy építészként abban a régióban jobban tudnak majd érvényesülni. Ezt határozottan cáfolom! A mostani debreceni fejlesztési tervek nemcsak az üzemek fejlesztéséről szól, hanem azt is tartalmazza, hogy 250 ezer főre szeretnék emelni a város lakosság számát. Ez építészeti munkákkal is jár majd, amelynek a szakember utánpótlását Debrecenben kell megoldani.

 

Panyiczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában