Lakossági igények mentén

2022.01.06. 11:30

Kertvárosát fejlesztené Berettyóújfalu

A városlakók észrevételeit is figyelembe veszik a pályázat benyújtása előtt.

A város több pontján is megújítanák a zöldterületet; játszótereket, pihenő- és fitneszparkokat létesítenének

Forrás: Napló-archív

Többek között zöldfelületek megújítását, játszóterek, pihenőparkok és fitneszparkok építését tervezi Berettyóújfalu önkormányzata az új európai uniós pályázati ciklus forrásaiból. 

– A pályázatot még nem nyújtottuk be, csupán a koncepcióterveket mutattuk be a képviselő-testület tagjainak és a lakosságnak decemberben – tájékoztatott megkeresésünkre Muraközi István polgármester. Hozzátette, a város olyan területeit jelölték meg beavatkozási területként, amelyek hasonló konstrukcióban még nem voltak fejlesztve. – Korábban ezek a pályázatok mindig a belvárost érintették, mint a városközpont rehabilitációját. Most kimondottan a peremterületek, körzetek zöldfelület-megújítása és -fejlesztése fog megtörténni – hangsúlyozta. Muraközi István elmondta, a koncepciótervek elkészítését megelőzően valamennyi körzet képviselőjével egyeztettek a lehetséges fejlesztésekről, és véleményüket figyelembe véve jelölték ki az egyes helyszíneket. 

Megvizsgáltuk a demográfiai adatokat is, így például egy gyermekes családok által sűrűbben lakott részen játszóteret terveztünk 

– tette hozzá. 

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Forrás: Napló-archív

A városvezető hangsúlyozta, egyelőre nincsenek konkrétumok, így végleges tervekről és összegről még nem tudja lapunkat tájékoztatni, hiszen a decemberi fórumon tett lakossági észrevételeket is igyekeznek figyelembe venni. 

 

– Az egyik helyszínen kerékpáros pihenőt terveztünk, mivel közvetlen kerékpárút mellett van a terület, de a lakosok inkább kisgyermekek számára alkalmas játszótér kialakítását kérik – mondta. – Korábban felvetődött az egyik körzetben, hogy szeretnének egy kutyafuttatót. Ezt is beterveztük, azonban nem ott, hanem a város külsőbb, kertvárosi részén. Szerencsére Berettyóújfaluban nincsenek nagy távolságok, így ott is viszonylag könnyen elérhető lesz mindenki számára – tette hozzá Muraközi István. Hangsúlyozta: igyekeznek valamennyi igényt és észrevételt figyelembe venni, azonban a végleges költségkeret fogja majd meghatározni, hogy mit tudnak ezekből megvalósítani. 

 

A város önkormányzata több területen tervez beavatkozást az Élhető települések elnevezésű Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázatában. A koncepciótervek szerint a Csillag utcán, a Nyárfa utcán és a Bem téren is megújulna a játszótér és környezete. Többek között csúszdás játszóvár, hinta, homokozó és körforgós játék­elem is kerülne ide. 

 

A Budai Nagy Antal utcán alakítanának ki egy kerékpáros-pihenőparkot szerelőállvánnyal és pumpával, valamint kerékpártámaszokkal és utcabútorokkal. A Bocskai utcára kerülne a tervezett kutyafuttató különböző kutyaügyességi pályaelemek telepítésével. 

 

A berettyószentmártoni városrészen megújulna a Nadányi utcai és a postaépület előtti zöldfelület, valamint fitneszparkot és játszóteret építenének. 

 

Megújulna a Herpály utcai és a Péterszegi lakótelepek zöldfelülete, előbbin egy pétanque-pálya is helyet kapna. A Táncsics téren egy 9 elemes kültéri fitneszparkot építenének, a Báthori utcán pedig sportpálya létesülne többek között egy kosárpalánkkal kombinált kapuval. Valamennyi területen elhelyeznének utcabútorokat és napelemes utcalámpákat. 

 

Bekecs Sándor 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában